Veelzijdige miniatuurstad in midden Israël

Kerkklokken, het geloei van koeien en Israëlische muziek. De geluiden klinken de bezoekers al tegemoet voordat ze Mini Israel zijn binnengestapt.

In het miniatuurstadje Mini Israel zijn niet alleen modellen te zien, maar ook de geluiden te horen die het land kenmerken. Bovendien is een Israëlische radiozender aangezet om de werkers een achtergrondmuziekje te verschaffen.

Slechts een groep toeristen en drie gezinnen lopen over de paadjes. Het is namelijk een warme dag (33 graden) en de schoolvakanties zijn voorbij. Maar tijdens de Joodse feestdagen is het erg druk in het zes hectare grote amusementspark op nog geen half uur rijden van Jeruzalem.

Russische immigranten

Het stadje kon in 2002 worden geopend op land van kibboets Nachshon, dankzij de sponsoring van zakenlieden. Een artistiek team, vooral bestaande uit Russische immigranten, maakte de modellen. Dat deden ze naar aanleiding van onderzoek door een researchteam.

Mini Israel is ingedeeld naar de streken van het land – TelAviv-Jaffa bijvoorbeeld, de Dode Zee met de Arava, of West-Galilea. Allemaal naast elkaar gelegd, nemen ze ruwweg de vorm aan van een davidsster.

De meeste modellen zijn gemaakt op de schaal van 1:25. De 25.000 miniatuurmensjes zijn zeven centimeter hoog. De planten, waaronder de bonsaiboompjes, zijn eveneens klein. Op sommige wegen in het modelstadje rijden auto’s, vrachtwagens en bussen, op andere staan ze vandaag stil. In de treinen zit eveneens geen beweging, maar de vliegtuigen taxiën wel.

Bevolkingsgroepen

Waar bezoekers goed van doordrongen raken, is dat Israël veelzijdig is op het gebied van landschappen, gebouwen en bevolkingsgroepen. Zo zien we de hypermoderne Azrieli torens in Tel Aviv en de eeuwenoude graven van belang-

rijke rabbijnen en aartsvaders. Belangrijke plaatsen en gebouwen van Joden, christenen, moslims en druzen komen aan bod. Bij de kerken zijn de kerkklokken te horen, bij de Joodse plaatsen gebeden of Joodse muziek en bij de moskeeën de gebedsoproep.

Tal van kerken zijn fraai nagemaakt. De Jeruzalemse Schotse St. Andrewskerk en de Lutherse Verlosserkerk zijn te zien, maar de Heilig Grafkerk en de Anglicaanse Christ Church, die belangrijker zijn, ontbreken.

Bij de Masadaberg is ook een stukje historie verbeeld. Dat is de Romeinse belegering in 73 na Chr. De Romeinen legden een wal aan om het fort te kunnen bestormen. Volgens de geschiedschrijver Flavius Josephus pleegden 960 Joden destijds zelfmoord.

Onderhoud

Vier technici zijn constant bezig met het onderhoud van de modellen. Deze staan in de zomer namelijk bloot aan hoge temperaturen en in de winter aan stortbuien en windvlagen. De modellen zijn gemaakt van kunststof en met weerbestendige verf overtrokken. Toch zijn modellen hier en daar wat verf kwijtgeraakt of op andere manieren beschadigd.

Ook heeft de tijd niet stilgestaan: de Hurvasynagoge in de Oude Stad van Jeruzalem is opnieuw opgebouwd, maar we zien hier nog de oude ruïnes. De molen in de Jeruzalemse wijk Mishkenot Sha’ananim is inmiddels al lang vervangen door de nieuwe, door Willem Dijkstra vervaardigde en door Christenen voor Israël betaalde Montefioremolen. De molen werd gerenoveerd naar het eerste ontwerp. Mini Israel toont nog het oude model.

In de maanden juli en augustus is Mini Israel alleen aan het einde van de middag en ’s avonds open. Dan kunnen bezoekers het stadje ook verlicht zien.

Evenementen

Mini Israel legt tegenwoordig veel nadruk op het organiseren van evenementen. Wie een bruiloft te vieren heeft, een bar mitswa of een zakenbijeenkomst, kan er terecht. Ook is er een grote tent opgericht met 1700 zitplaatsen. De touwen die de tent op zijn plaats houden, hangen over enkele modellen heen – en dat is minder fraai.

Mini Israel ligt gunstig: in het midden van Israël, tussen Tel Aviv en Jeruzalem in. De plek is goed te bereiken met de auto, maar met de bus is het moeilijker. Vanaf Jeruzalem is er namelijk geen bushalte, hoewel de directie van Mini Israel er al lang bij de autoriteiten op aandringt er een aan te leggen. Ruimte is er in elk geval genoeg.

minisrael.co.il/en/

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close