Aanklacht bij ICC tegen Palestijnse tv

TEL AVIV – Het Israëlische rechtscentrum Shurat HaDin in Tel Aviv gaat een aanklacht indienen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tegen de directeuren van de Palestijnse televisie.

Dat heeft het hoofd van Shurat HaDin, de advocate Nitsana Darshan-Leitner, donderdag gezegd.

Recordhoogten

Shurat HaDin stelt dat de Palestijnse televisie oproept tot het gebruik van geweld tegen Joden. Dit aanzetten tot geweld heeft de afgelopen maanden recordhoogten bereikt, aldus de organisatie. Veel terroristen gingen over tot actie na het bekijken van de uitzendingen.

De dader van de moord in januari op Daphne Meir uit de nederzetting Othniël in het zuidelijk gedeelte van de Westelijke Jordaanoever, vertelde dat hij Joden wilde doden nadat hij naar de Palestijnse televisie had gekeken.

Shurat HaDin is vorige week begonnen met het verzamelen van handtekeningen van mensen die zich aansluiten bij de oproep. Het doel is de hoofden van de Palestijnse televisie, Riyad Al-Hassan en Ahmed Assaf te arresteren en te vervolgen. „Op de eerste dag verzamelden we al 10.000 handtekeningen vanuit de hele wereld”, zegt Darshan-Leitner.

Rwanda

Ze gelooft dat de zaak een kans maakt. „In Rwanda werden de hoofden van de radio door een internationaal tribunaal veroordeeld voor oorlogsmisdaden vanwege de oproep tot genocide.”

Shurat HaDin heeft bij een rechtbank in New York ook een zaak tegen Facebook lopen. De rechtsorganisatie wil dat de socialenetwerksite boodschappen verwijdert die oproepen tot het gebruik van geweld tegen Joden. De hoorzitting moet nog plaatsvinden.

Foto: De politie onderzoekt de toedracht van een terreuraanslag in een supermarkt. Foto: politie Israël.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close