Het zegel van een voorname vrouw

JERUZALEM – Archeologen hebben in Jeruzalem een ruim 2500 jaar oud zegel gevonden van een invloedrijke vrouw. Dat maakte de Israëlische Oudheidkundige Dienst maandag bekend.

Het zegel –onderdeel van een zegelring– draagt de naam ”Elihana bat Gael” (”Elihana, dochter van Gael”). In de buurt vonden archeologen nog een tweede zegel met de naam ”Sa’aryahu ben Shabenyahu” (”Sa’aryahu, zoon van Shabenyahu”).

De archeologen vonden de zegels met deze Hebreeuwse namen bij de opgraving van een groot gebouw dat dateert uit de tijd van de Eerste Tempel (1006-586 voor Chr.). Het gebouw was mogelijk in gebruik als bestuurscentrum, gezien de fraaie stenen waaruit het was opgetrokken.

Stad van David

De opgravingen vinden plaats in de Stad van David, net buiten de muren van de Oude Stad van Jeruzalem. Ze worden uitgevoerd in samenwerking met de Israelische Dienst voor Natuur en Parken en de Stichting Stad van David. Volgens de onderzoekers gaat het om een bijzondere vondst. „Het vinden van zegels met namen uit de tijd van de Eerste Tempel is geen gewone gebeurtenis”, zeggen ze. „En het vinden van een zegel van een vrouw is een nog zeldzamer verschijnsel.”

De leiders van de opgraving, dr. Doron Ben-Ami, Yana Tchekhanovets en Salome Cohen, zeggen dat persoonlijke zegels, zoals die van Elihana en Sa’aryahu, gebruikt werden voor het stempelen van documenten. De zegels waren vaak aan een ring van de eigenaar verbonden.

In de oudheid gaven de zegels de identiteit, familie en status van de eigenaar aan. De zegelmaker bracht de woorden ”Elihana bat Gael” in spiegelschrift in oude Hebreeuwse letters aan.

Hoge sociale status

„Zegels van vrouwen vormen slechts een zeer klein deel van alle zegels die tot nu toe gevonden zijn”, zegt dr. Hagai Misgav van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. „Vrouwen hadden in het algemeen een inferieure economische status, met uitzondering van gevallen als deze. De naam Elihana komt in de Bijbel niet voor. Er is geen andere informatie over de identiteit van deze vrouw. Maar het feit dat zij een zegel bezat met haar naam duidt op een hoge sociale status.”

Misgav zegt dat de meeste zegels van vrouwen de naam van de vader dragen in plaats van de echtgenoot. Elihana had haar relatief hoge status mogelijk te danken aan haar eigen familie, en niet aan die van haar man. Het lijkt erop dat zij het recht behield bezittingen te houden en financieel onafhankelijk te zijn.

Maar met zekerheid durft Misgav het niet te zeggen. „We hebben niet voldoende informatie over de wet in Juda gedurende deze periode.”

Het tweede gevonden zegel bevat ook spiegelschrift. De naam ”Sa’aryahu” werd eerder gevonden op een potscherf in Arad en betekent mogelijk ”de Heere, Die geopenbaard werd in een storm”.

Dit artikel verscheen eerder deze week in het Reformatorisch Dagblad.

5
Een zegel met de inscriptie: „Sa‘aryahu ben Shabenyahu”. Foto: Clara Amit, Israëlische Oudheidkundige Dienst.
2
Een zegel van semi-edelsteen met de inscriptie „Elihana bat Gael”. Foto: Clara Amit, Israëlische Oudheidkundige Dienst.
3
Een zegel van semi-edelsteen met de inscriptie „Elihana bat Gael”. Foto: Clara Amit, Israëlische Oudheidkundige Dienst.
6
Een zegel met de inscriptie: „Sa‘aryahu ben Shabenyahu”. Foto: Clara Amit, Israëlische Oudheidkundige Dienst.
8
Het Elihana zegel, met een beeldje uit de Eerste Tempelperiode van een vrouw, dat vruchtbaarheid symboliseert. Foto: Israëlische Oudheidkundige Dienst.
3
Het zegel. Foto: Kobi Gideon / GPO
1
Een foto van de plek in de Stad van David waar de zegels zijn gevonden. Foto: Israëlische Oudheidkundige Dienst.
7
Een muur van het gebouw uit de Eerste Tempelperiode waar archeologen de zegels vonden. Foto: Israëlische Oudheidkundige Dienst.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close