Jonge terroristen gooien hun leven weg om niets

De afgelopen weken leek het net wat beter te gaan. Het aantal terreuraanslagen in Israël en op de Westelijke Jordaanoever nam af. Maar vorige week ging het weer helemaal mis.

Dinsdag sloegen militante Palestijnen toe in Jeruzalem, Petach Tiqva en Jaffa. In de Salah a-Din straat in Oost-Jeruzalem raakten twee grenspolitiemannen gewond bij een gewapende aanval. In Petach Tiqva werd een orthodoxe man neergestoken in een winkel. Een messentrekker stak in Jaffa de Amerikaanse toerist Taylor Force dood en verwondde Russische toeristen.

Woensdagochtend opende een terrorist het vuur op een stadsbus in Jeruzalem, waarbij geen gewonden vielen. Toen er later een vuurgevecht ontstond tussen de politie en de daders, raakte een Arabische voorbijganger zwaargewond. En bij alle incidenten verloren de aanvallers het leven.

Hoge paraatheid 

De hoge paraatheid op straat is in Jeruzalem goed te merken. Dat geldt met name voor de gebieden waar de Arabische en Joodse wijken aan elkaar grenzen. Op de kruispunten en bij tramstations staan agenten van de politie of grenspolitie of andere beveiligers. Als er ergens een aanslag heeft plaatsgevonden, klinken de sirenes van scooters van de eerste hulpverleners, de politieauto’s en de grenspolitiejeeps boven alles uit.

De laatste dagen doen zich twee nieuwe tendensen voor. De eerste is dat terroristen vaker vuurwapens gebruiken. Dit bevestigt dat sommige Palestijnen, ook in Oost-Jeruzalem, geweren bezitten. De tweede is dat de militanten nu mogelijk ook toeristen niet meer ontzien. Maandag raakte een Japanse toeriste gewond toen iemand een steen van een dak gooide bij de St.-Annakerk in de Oude Stad van Jeruzalem. Dinsdag werden dus toeristen neergestoken in Jaffa.

De aanslagen zijn meestal ongecoördineerd. De daders zijn niet verbonden aan een organisatie. Mogelijk werden de daders mede aangewakkerd door het bezoek van de Amerikaanse vice-president Joe Biden vorige week.

Gevoel van wanhoop 

De aanslagen duren nu al meer dan een half jaar. De daders laten zich ophitsen door de haat tegen Joden in de Palestijnse media en sociale media. Ook het gevoel van wanhoop over de bezetting en de slechte sociaal-economische omstandigheden spelen een rol. Maar niets rechtvaardigt het vermoorden van willekeurige burgers of politiemensen op straat.

„Het geweld moet stoppen. Punt.”, zei Joe Biden terecht. Maar, voegde hij eraan toe, „het kan niet, en het zal niet alleen gebeuren met fysieke kracht.” Naast de veiligheidsmaatregelen is een wijziging van beleid nodig. Beide partijen moeten stappen zetten die de veiligheid van Israël vergroten en de politieke, economische en sociale omstandigheden van de Palestijnen verbeteren.

Ondertussen bereiken de daders niets. Een paar honderd meter van de aanslag af zitten de burgers gezellig koffie te drinken in het voorjaarszonnetje. Het enige wat de terroristen mogelijk bereiken is dat ze de rechtse partijen versterken en dus de kans op een oplossing verder verkleinen. De jonge terroristen gooien hun leven weg om niets.

RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: terreur laait weer op.

Foto boven: Verscherpte paraatheid in Jeruzalem. Foto: Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close