Vertrek Britten uit EU is nadelig voor Israël

Israël staat aan de kant, als het om een brexit gaat. Politieke leiders nemen geen stelling en laten de keuze om al dan niet in de EU te blijven over aan de Britten zelf. Toch kan een brexit belangrijke gevolgen hebben voor Israël.

Het gaat om een belangrijke beslissing die de Britten volgende week moeten nemen. Voorstanders van een ”bremain” (”blijf in de EU”) waarschuwen dat een brexit een economische crisis zal veroorzaken in het Verenigd Koninkrijk. Maar voorstanders willen de zelfstandigheid van hun land behouden.

De Brits-Joodse columniste Melanie Phillips van The Times bracht het onbehagen scherp onder woorden. „Ik ben ervoor dat Groot-Brittannië de EU verlaat, zodat het weer een democratische natie kan worden die zichzelf regeert.” Ze schreef ook: „Ongecontroleerde migratie, islamisering en de onmogelijkheid om de EU-regeerders verantwoording te laten afleggen, hebben onder het Europese publiek een massale vervreemding van de politieke hoofdstroom veroorzaakt.”

Joden uit Frankrijk 

Britse Joden zijn evenals de andere burgers verdeeld. Maar Joden die de laatste jaren uit Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk zijn geëmigreerd –deels om het groeiende antisemitisme in de Franse republiek te ontvluchten– willen dat het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft. Zij hebben nu namelijk residentierechten. Als er een brexit plaatsvindt, moeten zij visa aanvragen – en het is niet zeker dat iedereen die krijgt.

Wat zouden de gevolgen zijn van een brexit voor Israël? Officiële woordvoerders zeggen –als ze al wat zeggen– dat het om een hypothetische vraag gaat. Hun houding is, om een Israëlisch spreekwoord te gebruiken: „Als we bij de brug aankomen, gaan we erover.” Met andere woorden: Als het zover is, zien we wel weer. Maar zo hypothetisch is het ook weer niet. De laatste peilingen laten namelijk zien dat de supporters van een brexit een kleine meerderheid vormen.

Verschil

Voor Israël is een ”bremain” het beste. Premier Netanyahu zei begin dit jaar dat hij verschil maakt tussen de EU en de Europese staten afzonderlijk. De betrekkingen en de samenwerkingsprogramma’s met de Europese staten zijn intensief en groeiend. Het probleem is echter met de EU zelf. Een voorbeeld: de EU eist dat producten uit de nederzettingen op de Westoever worden gelabeld.

In de EU heeft Israël in de regering van premier David Cameron een belangrijke bondgenoot. Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, verliest het die. Na een brexit kan Londen het niet meer opnemen voor Israël in Brussel.

Handelspartner

Europa is als blok de belangrijkste handelspartner van Israël. Daarbinnen neemt het Verenigd Koninkrijk weer een hoofdplaats in. Een brexit zal waarschijnlijk leiden tot een devaluatie van het Britse pond. Dat maakt het voor Israëlische bedrijven moeilijker te exporteren. Ook zal Israël in de toekomst moeten onderhandelen over handelsakkoorden.

Voorstanders van een brexit kunnen veel argumenten aanvoeren, maar dat Israël er beter van wordt hoort in die rij niet thuis.

Beeld: Premier David Cameron pleit ervoor in de EU te blijven.  Foto: Crown Copyright, Georgina Coupe (crop).

Israël Ingezoomd: RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: de gevolgen van het uittreden uit de EU van Groot-Brittannië voor Israël.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close