Protesten tegen deal met Turkije

JERUZALEM – Het Israëlische veiligheidskabinet keurde woensdag het verzoeningsakkoord met Turkije goed.

Drie ministers stemden tegen het akkoord. Dat zijn de ministers van HaBayit HaYehudi, Naftali Bennett en Ayelet Shaked, en de defensieminister Avigdor Lieberman van Yisrael Beitenu.

De deal bepaalt ondermeer dat beide landen de relaties normaliseren en dat Israël de nabestaanden compenseert van tien Turkse activisten. Zij werden gedood toen Israëlische commando’s in 2010 het schip Mavi Marmara overnamen dat op weg was naar Gaza om de blokkade te doorbreken. Het akkoord bepaalt dat Turkije projecten zal starten en goederen zal leveren om het leven van de Palestijnen in deze afgesloten enclave te verbeteren.

Dinsdag tekende in Jeruzalem de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Dore Gold, de overeenkomst al. Hetzelfde deed de Turkse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Feridun Hadi Sinirlioğlu, in Ankara.

Tegenstanders

Tegenstanders van het verdrag zeggen dat het onjuist is de nabestaanden een hoog bedrag te geven, omdat dat een beloning zou zijn voor terreur. Ook willen tegenstanders van het verdrag dat Hamas zorgt dat vier in Gaza vermiste Israëliërs terugkomen. Het betreft de lichamen van twee soldaten die daar in 2014 omkwamen en twee Israëlische burgers die daar vermoedelijk worden vastgehouden.

Familieleden en vrienden van de omgekomen soldaten Oron Shaul en Hadar Goldin zetten dinsdag hun protesten voort. Zij willen dat Turkije Hamas dwingt de lichamen van de soldaten terug te geven. „We willen een normale begrafenis, want dat is een humanitair recht.”, zei Hemi Goldin, de broer van Hadar Goldin. „De ouders hebben hebben verschillende ontmoetingen gehad met de premier. Het was heel duidelijk dat de soldaten terug zouden komen. We hopen dat de premier zijn belofte zal houden.”

Familieleden van Oron Shaul zeiden dat ze hopen dat de regering de overeenkomst verwerpt, als deze niet ook bepaalt dat de vier vermisten terugkomen.

Geen invloed op Hamas

De vroegere nationale veiligheidsadviseur, reservist-generaal Yaakov Amidror, zei dinsdag dat Turkije geen invloed heeft op Hamas. Turkije is niet bij machte te zorgen dat de vermisten terugkomen.

Het akkoord vloeit voort uit het werk van het Palmer-comité van de Verenigde Naties, dat de gebeurtenissen omtrent de Mavi Marmara onderzocht. Amidror zegt dat het comité vaststelde dat Israël het recht heeft Gaza te blokkeren en het recht heeft de blokkade af te dwingen. Maar de VN stelde ook dat Israël buitensporig geweld gebruikte bij de overname van het schip.

Hamas vindt dat Israël dient te worden vernietigd. Israël zegt dat de blokkade voorkomt dat Hamas wapens invoert om tegen Israël te gebruiken.

Turkije had het hulpmateriaal overigens al via Ashdod naar Gaza kunnen zenden vóór het akkoord. „Israël deed geen enkel compromis. wat de levering van goederen betreft”, zei Amidror.

Het akkoord biedt Israël en Turkije de kans de relaties te herstellen. Beide landen kunnen weer inlichtingen gaan uitwisselen. Ook kunnen ze gaan praten over de leverantie van gas van Israël naar Turkije. „Weinig landen in het Midden-Oosten zijn stabiel”, zegt Amidror. „Turkije en Israël hebben de middelen om met de problemen om te gaan.”


Beeld boven: Familieleden van Oron Shaul: v.l.n.r. Yifat Namimi, Reut Gazit en Sheila Shalva. Foto: Alfred Muller
Video: Familieleden en vrienden van Oron Shaul protesteren voor de ambtswoning van premier Netanyahu.

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close