Als Israël wil, kan het de Palestijnen hoop bieden

Diepe rouw bij de familie Ariel in Kiryat Arba, bij Hebron. Hallel Yaffa Ariel werd donderdagmorgen op gruwelijke wijze vermoord door een 17-jarige terrorist die over het hek was geklommen en haar huis was binnengedrongen.

Het 13-jarige orthodoxe meisje had net schoolvakantie gekregen. Ze was het zoveelste slachtoffer van terreur.

Palestijnse media 

Rechtse politici waren er snel bij om te wijzen naar het aanzetten tot geweld in de Palestijnse media en op scholen. Maar hun opponenten zeggen dat de politieke stagnatie en de uitzichtloosheid voor jonge Palestijnen hen tot wanhoop drijven.

Intussen verandert er niets. Kan er wat worden gedaan? Zeker, zeggen deskundigen. Ik heb het over de ruim 200 vroegere topofficieren in het leger en hooggeplaatste functionarissen bij de Mossad, de veiligheidsdienst en de politie, die zich hebben verenigd in de organisatie Commandanten voor Israëls veiligheid. Ze presenteerden een maand geleden het plan ”Veiligheid voorop: het veranderen van de regels van het spel”.

Toekomst

„Ieder van ons heeft het land jarenlang gediend”, zegt (reservist) generaal-majoor Amnon Reshef, voorzitter van de groep. „Ik waagde mijn leven voor de veiligheid. Maar welke toekomst hebben onze kinderen en kleinkinderen? We zetten ons in voor een regeling.”

Voor een vredesregeling is de tijd mogelijk nog niet rijp. Maar ondertussen kan er volgens de groep wel degelijk iets worden gedaan om de veiligheid te vergroten en Palestijnen hoop te bieden. Dat moet volgens Reshef snel gebeuren. „De situatie wordt steeds slechter. De status quo bestaat niet.”

Grenscontrole

De oud-commandanten zeggen dat Israël de aanleg van de veiligheidsbarrière moet voltooien, zodat terroristen moeilijker het land kunnen binnendringen. Het stelt een strikte grenscontrole in en laat uitsluitend Palestijnen met een reisvergunning toe. Het treedt harder op tegen agressieve Joodse bewoners in de nederzettingen die Palestijnen provoceren.

Israël moet ook politiek in beweging komen. Het accepteert in principe het Arabische vredesinitiatief als basis voor onderhandelingen. Dit initiatief houdt in dat er naast Israël een Palestijnse staat komt, dat er een regeling voor Jeruzalem en de Palestijnse vluchtelingen wordt getroffen en dat de Arabische landen Israël erkennen.

 Geen territoriale claims

Israël zegt ook duidelijk dat het geen territoriale claims heeft ten oosten van de veiligheidsbarrière. Het leger blijft daar echter voorlopig wel. Het biedt Israëliërs in de nederzettingen ten oosten van deze afbakening compensatie om zich elders te vestigen. Verder neemt het maatregelen om het leven van de Palestijnen te verbeteren. Zo helpt het bij het opbouwen van de Gazastrook en het geeft de Palestijnen in de Arabische wijken in Jeruzalem zelfbestuur.

De oud-commandanten onderschatten mogelijk bepaalde gevaren, zoals de diepte van de haat onder radicale Palestijnse moslims. Maar ze lijken in elk geval nuchterder dan hun landgenoten die denken dat alles wel goed zal komen als Israël maar gewoon alles laat zoals het nu is.


Beeld: Commandanten voor Israëls veiligheid. © Alfred Muller
Elke week vanuit Israël in RDnl #IsraelIngezoomd. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close