Blanke Amerikaanse evangelicalen in de greep van nationalistische geestdrijvers

Polls: de meeste Amerikaanse Israëliërs en evangelicalen staan achter Trump

25927741476_6745df092e_k.jpg

Amerikaanse Israëliërs zien liever Trump in het Witte Huis dan Clinton. Dat zegt een exit-poll van Keevoon Global Research onder Amerikaanse staatsburgers die vanuit Israël hun stem al hebben uitgebracht. Volgens de peiling kan Trump rekenen op 49 procent van de Amerikaanse Israëliërs en Clinton op 44 procent.

De meerderheid van de Amerikaanse burgers in Israël heeft dus dezelfde voorkeur als de blanke Amerikaanse evangelicalen. Maar de evangelische christenen zijn minder verdeeld. Volgens een onderzoek van het Public Religion Research Institute is de steun voor Trump onder hen maar liefst 65 procent. Clinton moet genoegen nemen met slechts 16 procent.

Levenswandel

Voor Amerikaanse evangelicalen lijkt de levenswandel van een kandidaat plotsklaps geen punt meer. Ze steunen Trump onder andere vanwege zijn vermeende standpunt over abortus, godsdienstvrijheid en het Midden-Oosten. Terwijl zijn uitspraken over Israël tegenstrijdig zijn.

De trend onder de Amerikaanse evangelicalen is verontrustend. De dagen dat zij – of in elk geval hun leiders – goede kranten, tijdschriften en boeken lazen en dus kritisch konden denken, lijken voorgoed voorbij.

Nee, de informatie komt tegenwoordig van bizarre websites. Elke verbitterde pensionaris kan een YouTube-kanaal openen om de meest wonderlijke complottheorieën de wereld in te slingeren.

Godsdienstvrijheid

Ze wijzen erop dat als de door hen gehate Clinton wint, Amerika ten onder zal gaan, het afgelopen zal zijn met de godsdienstvrijheid en Israël onzekerheid wacht.

Ze zetten zelfs grove manipulatietechnieken in: Trump is door God uitverkoren om Amerika te redden en wie voor Clinton kiest, laat zich verleiden door de duivel. Blanke evangelicalen lijken zich te bevinden in de greep van deze nationalistische geestdrijvers in plaats dat ze zich laten leiden door het Evangelie.

Beide kandidaten zeggen Israël te steunen. Bij Clinton zal dat inderdaad het geval zijn. In het uur van de nood is zij daar. Maar ze zal –terecht– ook de Palestijnen niet vergeten.

Isolationisme

Bij Trump is het onduidelijk. De vraag is of hij het zelf weet. Van Trump kunnen we isolationisme verwachten: Amerika is er dan vooral voor zichzelf. Dat geeft de door Trump bewonderde president Poetin de kans de Russische invloed in het Midden-Oosten uit te breiden. En daarmee zal ook de invloed van Iran en het Libanese Hezbollah leger groeien. Hezbollah heeft voor de Israëlische burgers al meer dan 100.000 raketten klaarstaan.

De polls geven aan dat Clinton gaat winnen. Dat christenen moeite hebben met aspecten van haar opvattingen, is te begrijpen. Maar om dan maar met hart en ziel achter een zonderling te gaan staan, is weer wat anders.

Zoals een (verstandige) Amerikaanse evangelische christen me hier in Jeruzalem vertelde: „Evangelicalen zijn al in diskrediet gebracht. Dat de meerderheid Trump stemt, toont de rest van Amerika dat wat ze zeggen over het belang van goede zeden niet serieus te nemen is.”

Foto’s: met dank aan Gage Skidmore op Flickr CC.
#IsraelIngezoomd RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: Amerikaanse Israëliërs en evangelicalen staan achter Trump.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close