Rapport hekelt handelen Israëlische leiders in Gazaoorlog

JERUZALEM. De Israëlische nationale ombudsman, Joseph Shapira, heeft dinsdag een rapport gepubliceerd waarin hij felle kritiek levert op de Israëlische politieke en militaire leiders tijdens de Gazaoorlog van 2014.

De oorlog, ook wel ‘Operatie Beschermende Rand’ genoemd, duurde van 8 juli tot 26 augustus 2014. Aan Israëlische zijde verloren 67 soldaten en 6 burgers het leven. In Gaza vielen ruim 2100 doden, waarvan volgens de Verenigde Naties meer dan de helft burgers waren. Hamas schoot duizenden raketten op burgerdoelen in Israël af. Ook in de grote steden als Jeruzalem en Tel Aviv klonk het luchtalarm.

Shapira richt zijn pijlen op premier Benjamin Netanyahu, de toenmalige minister van Defensie, Moshe Ya’alon, de chef-staf destijds, Benny Gantz, en op de voormalige hoofden van de Mossad en militaire inlichtingen. Zij hebben het gevaar onderschat van de tunnels die Hamas vanuit Gaza naar Israël had gegraven om het aan te kunnen vallen. De ministers hebben ook nagelaten te kijken of de oorlog met diplomatieke middelen afgewend had kunnen worden.

Ya’alon zei volgens Shapira na het uitbreken van de oorlog dat Israël de oorlog had kunnen voorkomen als het meer gedaan aan de humanitaire situatie in Gaza. De bevolking daar is vrijwel van de buitenwereld afgesloten, de werkloosheid is hoog en de infrastructuur verwaarloosd.

Wie er echter goed afkomt is Naftali Bennett, de toenmalige minister van economische zaken. Hij zag de gevaren bijtijds in en wees erop dat Israël geen strategisch plan had voor Gaza. Hij hamerde ook op de gevaren van de de onderaardse constructies van Hamas.

Tijdens de oorlog bereikte Israël niet het belangrijkste doel. Dat is de uitschakeling van de tunnels. Het leger zei dat het 32 had vernietigd of beschadigd. Maar Hamas heeft de beschadigde tunnels inmiddels hersteld. Wel is de afdeling van het leger dat de ondergrondse gangen op moet sporen inmiddels versterkt met manschappen en materiaal.

Inmiddels zouden er weer 10 tot 20 tunnels operatief zijn, waarvan de meeste uitgangen hebben in Israël. Hamas zou deze in een toekomst tegen Israël kunnen gebruiken. Het is zelfs mogelijk dat Hamas tientallen soldaten door de verschillende uitgangen naar Israël zendt om Israëlische landbouwnederzettingen of militaire posten in de buurt van de Gazastrook aan te vallen.

Het rapport zal naar verwachting geen negatieve gevolgen hebben voor de regering Netanyahu. In de afgelopen dagen heeft Netanyahu al verschillende keren gezegd dat hij juist heeft gehandeld. Zijn supporters zullen hem geloven. De premier van blijven rekenen op voldoende steun.

Het rapport zal gebruikt worden tegen Ya’alon als deze een comeback wil maken in de politiek en tegen Gantz als deze een carrière wil maken in de politiek. Bennett zal het rapport gebruiken als hij straks pogingen gaat ondernemen premier te worden. Politieke en militaire leiders zullen lessen leren, maar het grote publiek zal het rapport naar verwachting snel vergeten.

Foto: Gaza in augustis 2014. UN Photo/Shareef Sarhan
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close