Legendarische fotograaf Rubinger overleden

De Israëlische fotograaf David Rubinger is woensdag in Jeruzalem overleden. Dat maakte de buitenlandse persassociatie donderdag bekend.

04025-judith-en-david-rubinger-bij-expositie-motke-blum-in-jerusalen-theater-2

Tijdens de Zesdaagse oorlog van 1967 maakte hij de foto van de drie Israëlische parachutisten die voor het eerst de Westelijke Muur zagen. Deze foto is wereldberoemd geworden.

Rubinger werd in 1924 in Wenen in Oostenrijk geboren. Als tiener vluchtte hij naar Palestina, waar hij in een kibboets ging wonen. Zijn moeder werd door de nazi’s vermoord.

Gedurende de oorlog diende hij in het Britse leger. Na de oorlog kocht hij in Duitsland zijn eerste Leica voor 200 sigaretten en een kilo koffie. Hij begon daar de gevolgen van de bombardementen te fotograferen.

 Jom Kipoeroorlog

In Israël werkte hij voor kranten en later voor Time-Life Magazine. Hij fotografeerde onder andere de gevolgen van oorlogen. Een van de meest hachelijke momenten maakte hij mee toen het bataljon waarmee hij optrok tijdens de Jom Kipoeroorlog van 1973 in een hinderlaag viel van de Syrische artillerie.

In de Zesdaagse Oorlog verkeerde hij aan het zuidelijk front. Uit de berichten via de intercom van het leger begreep hij dat er iets stond te gebeuren in Jeruzalem. Hij zag kans met een legerhelikopter terug te vliegen naar Be’ersheva, waar zijn auto stond.

Westelijke Muur 

Toen hij terug was in Jeruzalem wist hij de Westelijke Muur te bereiken, die net door het leger was ingenomen. Hij ging op de grond liggen om foto’s te kunnen maken van een groot deel van de muur en de soldaten die daar liepen. Toen liepen de drie parachutisten voorbij. „Het tafereel was extreem emotioneel”, schreef hij later in zijn autobiografie. Het werd zijn bekendste foto.

Hij fotografeerde ook premiers, buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en dagelijkse taferelen. Hij fotografeerde premier Yitzhak Rabin en zijn vrouw Leah aan het ontbijt, Ariel Sharon op zijn boerderij voordat hij premier zou worden en Golda Meir als minister van Buitenlandse Zaken aan het werk in haar keuken.

Geschiedenis van Israël 

De directeur van het regeringspersbureau, Nitzan Chen, zei donderdag dat Rubinger meehielp het verhaal van Israël vorm te geven. „Rubinger behoorde tot de grootsten die het leven in de staat Israël hebben vastgelegd.” President Reuven Rivlin zei dat Rubinger de geschiedenis van Israël heeft geïllustreerd met zijn camera.

Foto top: Israëlische parachutisten bij de Westelijke Muur. Foto: David Rubinger /GPO.
Foto onder: David Rubinger. Foto: © Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close