„Bouwplannen dienen om Palestina te vervangen door ‘Groot Israël’”

JERUZALEM – Palestijnse leiders hebben de plannen van Israël scherp veroordeeld om een nieuwe nederzetting te bouwen. Het is voor het eerst sinds 1991 dat Israël een nieuwe nederzetting goedkeurt.

Palestijnen hopen een Palestijnse staat op te richten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Maar op de Westoever –Oost-Jeruzalem niet meegerekend– wonen inmiddels circa 400.000 Israëliërs. En dat worden er steeds meer.

Donderdagavond besloot het Israëlische veiligheidskabinet unaniem een nieuwe nederzetting op te richten voor de bewoners van de buitenpost Amona. Die werden in februari op last van het hooggerechtshof geëvacueerd omdat hun huizen op Palestijnse grond waren gebouwd. De nieuwe nederzetting, Geulat Zion, zal worden gebouwd in de buurt van de nederzetting Shilo, ten noorden van de Palestijnse stad Ramallah.

Aanbestedingen

De regering van Netanyahu heeft bovendien de publicatie afgekondigd van aanbestedingen voor bijna 2000 woningen in bestaande nederzettingen. Ook verandert zijn ministersploeg de grond waarop drie illegale buitenposten zijn gebouwd in „staatsland.” Daarmee maakt de regering met terugwerkende kracht de legalisering van drie buitenposten mogelijk. De tientallen buitenposten bevinden zich in de omgeving van bestaande nederzettingen en zijn zonder toestemming van de overheid gebouwd.

Palestijnse reacties waren, zoals verwacht, uiterst negatief. De Palestijnse hoofdonderhandelaar met de Israëliërs, Saeb Erekat, verwijt Israël met de duizenden nieuwe wooneenheden de verdere expansie goed te keuren van „zijn koloniale nederzettingenbeleid in bezet Palestina.” Het land tast volgens hem de vooruitzichten op vrede aan door „de diefstal van grond en van natuurlijke bronnen, en door de versplintering van ons land.”

Hanan Ashrawi, lid van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, zei dat „Israëls aflatende pogingen om de nederzettingen uit te breiden” het doel dient om Palestina te vervangen door „Groot Israël.” Dat zou volgens haar een duidelijke boodschap moeten zijn voor regeringen in de wereld. Die moeten volgens haar strafmaatregelen tegen Israël nemen.

Versplintering Westoever

Volgens de Israëlische Vrede Nu-beweging is de locatie van Geulat Zion strategisch gekozen met als doel de versplintering van de Westelijke Jordaanoever. Op deze wijze versterkt Israël immers de rij nederzettingen tussen de grens van voor 1967 en de Jordaanvallei.

Met de nieuwe nederzetting ondermijnt de regering volgens Vrede Nu de mogelijkheid om een levensvatbare Palestijnse staat te creëren. „Netanyahu wordt gevangengehouden door de kolonisten en kiest voor zijn politieke voortbestaan in plaats van dat hij de belangen van de staat Israël prioriteit geeft.” Door toe te geven aan de druk van de kolonisten, leidt Netanyahu Israëliërs en Palestijnen naar de realiteit van één staat en apartheid, aldus een woordvoerder van Vrede Nu.

Hoewel Israël de greep op de Westoever versterkt, heeft het nog geen serieuze plannen om de miljoenen Palestijnen in dat gebied stemrecht aan te bieden. Daarom waarschuwen critici dat Israël dreigt te veranderen in een apartheidsstaat. Die term verwijst naar Zuid-Afrika in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, waar zwarten tweederangsburgers waren vergeleken met blanken.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close