Zorg om stabiliteit Grafkapel

JERUZALEM – De drie kerken in Jeruzalem die het beheer hebben over de Heilige Grafkerk hebben nog geen concrete plannen gemaakt voor verdere restauraties. „Voor Pasen wordt in elk geval niets gedaan”, zeggen bronnen bij de kerken.

Vorige week werd de Grafkapel in de Heilige Grafkerk heropend na een restauratie die negen maanden duurde. De werkzaamheden werden ’s nachts uitgevoerd om pelgrims de kans te geven overdag de Grafkapel te bezoeken. Maar zowel wetenschappers als kerkbronnen beseffen dat nog meer werkzaamheden nodig zijn.

Het blad National Geographic scheef twee week geleden dat er „een zeer reëel risico” bestaat dat de heiligste plek van het christendom in elkaar stort als er niets wordt gedaan aan de instabiele fundamenten.

„Catastrofaal” proces

Professor Antonia Moropoulou zei tegenover National Geographic dat als er een verzwakking optreedt, dat een „catastrofaal” proces zal zijn, en geen langzaam proces. De aan de Nationale Technische Universiteit van Athene verbonden Moropoulou gaf leiding aan het interdisciplinaire team dat de restauratie van de Grafkapel heeft uitgevoerd.

Tijdens de restauratiewerkzaamheden hebben wetenschappers ontdekt dat een groot deel van de Grafkapel gefundeerd is op instabiele steenbrokken, verzwakt metselwerk en tunnels. Specialisten van de Nationale Technische Universiteit van Athene pleiten voor een tien maanden lange en zes miljoen euro kostende restauratie. Daarbij willen de restaurateurs de dekstenen rond de aedicula weghalen, het metselwerk onder de grond opnieuw voegen en het afwateringssysteem rond het graf vernieuwen.

Pilgrims visiting the renovated tomb in  Holy Sepulcher

De drie beheerders van de Heilige Grafkerk zijn het Grieks-orthodoxe patriarchaat, het Armeens-orthodoxe patriarchaat en de Franciscaanse Custodie van het Heilige Land. De Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, Theophilos III , zei vorig jaar dat de drie kerken in de afgelopen tientalen jaren al restauraties uit lieten voeren. Nu ze het eens werden over de restauratie van de Grafkapel, kunnen ze volgens de kerkvorst overal verder over praten.

Rond Pasen zullen tienduizenden christenen de Heilige Grafkerk bezoeken. Over het instortingsgevaar bij de Grafkapel zei vorige week een bron bij de Custodie dat de plek tijdens Pasen niet riskanter is dan in in voorgaande jaren. „Maar we zullen de reparaties zeker uitvoeren. Als het gedaan wordt, wordt het goed gedaan. We gaan er zeker over praten. Als drie gemeenschappen moeten we het eens worden. Hopelijk zullen we in staat zijn een akkoord te bereiken.”

De Congregatie voor Oriëntaalse Kerken van het Vaticaan heeft al 500.000 dollar gereserveerd voor de toekomstige restauratie.

Beeld:
Pelgrims en toeristen voor de Heilige Grafkerk.
Pelgrims staan in de rij voor de Grafkapel in de Heilige Grafkerk
© Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close