Kan Israël nog langer buiten het conflict in Syrië blijven?

Het geknal moet in Jeruzalem te horen zijn geweest, maar ik heb er niets van gemerkt. In de vroege ochtend van 17 maart schoot het Syrische leger S-200 raketten af op Israëlische vliegtuigen die een bombardement hadden uitgevoerd in Syrië. Israël schoot een van de raketten ten noorden van Jeruzalem neer met de Arrow antiraketraket.

Israëlische legerbronnen zeiden dat de luchtmacht doelen had getroffen in Syrië. In december zei defensieminister Avigdor Liberman dat Israël de smokkel van wapens uit Syrië naar het sjiitische, pro-Iraanse Hezbollah leger in Libanon zal voorkomen. In de afgelopen jaren zijn er diverse berichten geweest over aanvallen op wapenvoorraden voor Hezbollah.

De Syrische dictator Bashar Al-Assad heeft echter laten weten dat zijn land niet passief zal blijven. Hij vertelde het Russische persbureau Sputnik dat zijn land de grenzen in het vervolg zal verdedigen.

Petrochemische industrie

De Libanese krant Al-Diyar schreef afgelopen zaterdag dat Syrië Scud-raketten zal afschieten op militaire bases in Israël, als Israël weer militaire doelen aanvalt. En als Israël burgerdoelen in Syrië bestookt, zal dat land Haifa’s haven en petrochemische industrie bestoken.

Israël wenst echter buiten het conflict in Syrië te blijven. Maar het land heeft wel twee rode lijnen. In de eerste plaats wil het voorkomen dat er zich een pro-Iraans front vormt op de Golan, tegenover de grens met Israël. Dat Israël Iran niet naast de deur wil, is te begrijpen. Iran heeft namelijk gezegd dat de Joodse natie dient te verdwijnen. Iran wil dat Syrië, samen met Irak en Libanon, deel uitmaakt van de sjiitische as. Daarmee denkt het Israël en de soennitische staten effectief te kunnen bestrijden.

In de tweede plaats wil Israël niet dat Syrië wapens levert aan zijn bondgenoot Hezbollah. Volgens (res.) brigadegeneraal Nitzan Nuriel, voormalig hoofd van het terreurbestrijdingbureau, wil Hezbollah graag in het bezit komen van drie soorten wapens. De eerste zijn accurate langeafstandsraketten, zoals de Scud-D. Daarmee kan de terreurgroep zware explosieven schieten naar alle Israëlische steden. De tweede zijn luchtdoelraketten. De derde zijn tactische chemische wapens, die Hezbollah kan inzetten op het slagveld.

Verzwakt

Het is terecht dat Israël probeert de wapenzendingen te voorkomen. In 2006 deed Hezbollah zijn uiterste best de Israëlische steden te treffen.

De vraag is hoe serieus Israël het dreigement van Syrië moet nemen. Dat land is verzwakt en opgesplitst. De oorlog tegen de rebellen groepen kan nog enkele jaren duren. Maar Assad gelooft mogelijk dat hij dankzij de Russische hulp de oorlog bijna gewonnen heeft. En dat hij zich daarom een confrontatie met Israël kan permitteren.

Israëls raketschild biedt bescherming tegen de raketten uit het noorden. Maar mogelijk is dat niet afdoende als Hezbollah en Syrië veel raketten tegelijkertijd afschieten. Het is daarom onzeker of Israël in dezelfde mate buiten de oorlog in Syrië kan blijven als in de afgelopen jaren.

RD-correspondent Alfred Muller levert elke zaterdag vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Afgelopen zaterdag: Israëls rode lijnen en Syrië.
Beeld: Een Israëlische soldate geeft hulp aan een gewond Syrisch meisje in een veldhospitaal op de Golan. Foto: GPO
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close