Israël herdenkt de 23.500 gevallenen voor het land

Israël heeft maandag, aan de vooravond van de Onafhankelijkheidsdag, de 23.544 personen herdacht die zijn omgekomen bij de verdediging van de staat Israël.

Meegeteld zijn de gevallenen die sinds 1860 in militaire groepen streden voor de oprichting van het land. Onder de gevallenen zijn behalve soldaten ook leden van de politie, het gevangeniswezen, de veiligheidsdienst en de inlichtingendienst Mossad.

Ook herdacht Israël de 3117 slachtoffers van terreur sinds dezelfde datum en de ongeveer 200 Joden die omkwamen bij antisemitische aanvallen in de wereld sinds 1948. Sinds de laatste herdenkingsdag een jaar geleden kwamen 97 soldaten en functionarissen van andere veiligheidsinstanties om. Daaronder waren gewonde veteranen die alsnog bezweken aan hun verwondingen.

Parents Circle 

De Combatants for Peace Beweging en de Parents Circle organiseerden voor de elfde keer een gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse herdenking. De Strijders voor Vrede zijn Israëliërs en Palestijnen die zich inspannen voor een vredesregeling. Familieleden van Israëlische en Palestijnse slachtoffers van geweld zijn verenigd in de Kring van Ouders. Ze hielden hun bijeenkomst in Tel Aviv. Tegen de bijeenkomst werd er gedemonstreerd door rechts-radicalen.

In de Palestijnse stad Beit Jala op de Westelijke Jordaanoever werd de bijeenkomst in Tel Aviv op een groot scherm uitgezonden. Palestijnen herdenken op 15 mei de „Nakba” (Catastrofe). Ze staan dan stil bij het verlies van land en goederen in 1948.

Cijfers

Traditiegetrouw in deze tijd van het jaar publiceerde ook het Centraal Bureau voor Statistiek cijfers. Het bureau berekende dat de bevolking bijna met twee procent is gegroeid in het afgelopen jaar. Volgens het CBS wonen er 6,5 joden in Israël, inclusief degenen die in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wonen. Verder zijn er 1,8 miljoen Arabische bewoners met het Israëlisch staatsburgerschap. Het bureau telde de miljoenen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook niet mee.

Het Israël Instituut voor Democratie en de Tel Aviv Universiteit kwamen met de resultaten van een opiniepeiling naar de stemming onder ’s lands burgers. Van de Joodse staatsburgers zegt 74 procent dat hun situatie goed of zeer goed is, van de Arabische burgers 57 procent. De meerderheid van de Joden (86 procent) en de Arabieren is (51,1 procent) is er trots Israëliër te zijn. Ook zijn de meesten optimistisch over de toekomst. Onder de Joodse Israëliërs is dat 73 procent, onder de Arabische 61 procent.

Politici

Maar de tevredenheid over het luistervermogen van politici is vrij gering. Slechts twee procent van de Joden en vijf procent van de Arabieren vinden dat politieke leiders „vrij goed” of „zeer goed” zijn in het aandacht geven aan wat burgers willen.

De herdenkingsdag ging maandagavond met een feestelijke ceremonie op de Herzlberg over in de viering van Israëls 69e Onafhankelijkheidsdag. Ook elders in het land vierde de bevolking feest.

President Reuben Rivlin bij de opening van de herdenkingsdag voor de gevallenen en de slachtoffers van terreur. Hij en Moriah Ben Ari, de weduwe van majoor Haggai Ben Ari, steken de herdenkingsvlam aan op het plein bij de Westelijke Muur. Foto: presidentskantoor.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close