Een eiland voor Gaza

Minister Israel Katz wil graag dat er een eiland komt voor Gaza. Palestijnen moeten dat straks gebruiken voor handel en industrie. Maar zullen er investeerders worden gevonden?

Dat Israël de laatste jaren grote stappen vooruit maakt op het gebied van de aanleg van nieuwe en moderne autowegen, spoorlijnen, tramlijnen en havens is voor een groot deel te danken aan Israel Katz, minister van Transport sinds 2009 en verbonden aan de Likud. Katz is geen politicus van mooie praatjes, maar iemand die doet wat hij zegt.

Enkele weken geleden bezocht ik een persconferentie waarop Katz nieuwe ideeën presenteerde. Hij toonde een video over de aanleg van een haven pal voor de kust van Gaza. Het kunstmatige haveneiland moet enkele kilometers buiten de kust van Gaza komen en gaat vier bij twee kilometer meten. Op het eiland komen energiebedrijven, een watercentrale die van zeewater drinkwater maakt, een haven, opslagplaatsen en mogelijk een luchthaven.

Brug

Israël blijft verantwoordelijk voor de veiligheid. Dat wil zeggen: de Israëlische marine controleert de zee rond het eiland en ziet toe op de goederen die schepen naar de haven brengen. Een brug verbindt het eiland met Gaza. Een beweegbaar deel in die brug kan het eiland van het vasteland afsluiten zodra er veiligheidsproblemen zijn. Een internationale politiemacht is verantwoordelijk voor de veiligheid op het eiland en bemant tevens een controlepost op de brug.

De aanleg gaat vijf miljard dollar kosten en zal vijf jaar duren. De bedoeling is dat het eiland Israël niets gaat kosten. Internationale investeerders moeten er geld in steken en verdienen dat straks weer terug door elektriciteit of drinkwater te verkopen. Het eiland moet de economie van Gaza ten goede komen en de Palestijnen in deze enclave minder afhankelijk maken van Israël.

De Israëlische regering moet het plan nog goedkeuren. Minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft er nog geen toestemming voor gegeven. Pas na de goedkeuring van de regering kan het zoeken naar internationale investeerders beginnen. Maar zullen die worden gevonden? Ik vraag het me af.

Crisis 

Het is makkelijk een scenario voor te stellen waarbij Hamas of andere jihadisten in de Gazastrook in het kader van de zoveelste crisis raketten afschieten op de Israëlische inspecteurs in de haven. Of waarbij kamikazeterroristen de politiemensen uit andere landen opblazen. Wie wordt dan verantwoordelijk voor de veiligheid? Het plan kan makkelijk mislukken.

Eerder stelde Lieberman ook al voor om Gaza te veranderen in het „Singapore van het Midden-Oosten” door de aanleg van een zee- en luchthaven en het creëren van industriële zones in Gaza zelf. De minister stelde als voorwaarde dat de Palestijnen hun strijd tegen Israël staken en gevangen Israëliërs laat gaan. Hamas woordvoerder Mahmoud al-Zahar reageerde met te zeggen dat Gaza al lang in een Singapore zou zijn veranderd „als Hamas dat zou willen.” Zijn antwoord hoeft niemand te verbazen; Hamas wil doorgaan met het conflict.

Hopelijk komt de haven van Gaza snel, het liefst buitengaats omdat de enclave dichtbevolkt is. Maar echte verbetering kan pas ontstaan als het regime van Hamas verdwijnt of verandert. Het Palestijnse gebied kan dan grote stappen vooruit maken.

Israël Ingezoomd: RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël.
Beeld: Screen foto YouTube.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close