Allenby terug in Jeruzalem

De intocht van generaal Edmund Allenby in de Oude Stad van Jeruzalem, honderd jaar geleden, werd maandag nagespeeld.

Eregasten waren burggraaf Henry Allenby, de achterachterneef van generaal Edmund Allenby, zijn moeder, burggravin Lady Sara Allenby en achternicht van de veldmaarschalk, en de zakenman John Benzon, achterkleinzoon van generaal-majoor John Shea, die de capitulatiebrief van Jeruzalems burgemeester in ontvangst nam. Bij de ceremonie was ook de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, aanwezig.

Op de trappen van het Toren van David Museum in Jeruzalem werd maandag de proclamatie opnieuw voorgelezen. Het Toren van David Museum in Jeruzalem opende maandag de expositie ”Allenby bij de poorten van Jeruzalem”. De expositie gaat over de dramatische gebeurtenissen die honderd jaar geleden rond en in de stad plaatshadden. „De expositie toont details over de drie dagen van 9, 10 en 11 december 1917”, zegt curator dr. Nirit Shalev-Khalifa. „De heilige stad kreeg toen nieuwe hoeders tijdens een opeenvolging van plechtige, nauwgezette geplande gebeurtenissen en ceremonies.”

Op de tentoonstelling is een stukje van de witte vlag te zien, die de burgemeester van Jeruzalem gebruikte bij de overgave. De vlag bestaat uit een kapot gescheurd laken aan een bezemsteel. Bezoekers kunnen ook de sleutels zien van de stad Jeruzalem die aan de Britten werden gegeven. Waarvoor de sleutels gebruikt werden is een raadsel, maar het ging in elk geval om een symbolische handeling. Verder kunnen belangstellenden er allerlei foto’s en memorabilia bekijken, zoals brieven, logboeken en medailles.

Joden en christenen in de stad reageerden enthousiast.

Beeld boven: Burggraaf Henry Allenby las maandag de proclamatie voor die generaal Edmund Allenby 100 jaar geleden op dezelfde plaats in Jeruzalem uitsprak. De heruitvoering vond plaats op het bordes van het Toren van Jeruzalem Museum. © Alfred Muller

ALMU20171211_0010

ALMU20171211_0012

ALMU20171211_0039

ALMU20171211_0036

ALMU20171211_0033

ALMU20171211_0030

Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad.
Beeld © Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close