Heilige Grafkerk weer open

De deuren van de Heilige Grafkerk zijn woensdagmorgen om vier uur weer opengegaan.

Zondagochtend sloten de hoofden van de Grieks-orthodoxe, Armeens-orthodoxe en Rooms-Katholieke denominaties de meest heilige plek van het christendom. Hier bevinden zich volgens de traditie het Heilig Graf en Golgotha.

De sluiting was om te protesteren tegen een wetsvoorstel om land te onteigenen dat de kerken aan investeerders hebben verkocht. Met name de Grieks-orthodoxe kerk heeft de laatste jaren land in West Jeruzalem verkocht aan entrepreneurs. Op dit land zijn huizen gebouwd. Voor het grondgebruik werd pacht betaald aan de kerk. Met de verkoop van het land lopen de honderden huiseigenaren kans hun huizen te verliezen.

Verder was de gemeente Jeruzalem van plan met terugwerkende kracht onroerend goed belasting te incasseren voor de gebouwen van kerken die niet voor kerkdiensten worden gebruikt. Daaronder vallen bijvoorbeeld gastverblijven of restaurants. In totaal gaat het om 887 plekken waarover de belastingschuld al zou zijn opgelopen tot 150 miljoen euro .

Premier Benjamin Netanyahu heeft beide maatregelen bevroren, omdat het protest aanzienlijke diplomatieke schade aan Israël zou veroorzaken.

Hij sprak met Jeruzalems burgemeester Nir Barkat af een team te vormen onder leiding van minister Tzachi Hanegbi (Regionale Samenwerking) om samen met de kerken  een oplossing te zoeken.

Kerkleiders besloten hun protest te staken na tussenkomst van Netanyahu.

==> De tumultueuze geschiedenis van het Heilig Graf

==> Lange rijen pelgrims voor grafkapel

Beeld © Alfred Muller

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close