Knesset stemt over beloning terroristen

Op 13 oktober 2015 stapte de 76-jarige gepensioneerde schooldirecteur Richard Lakin na een bezoek aan de huisarts op een stadsbus in Jeruzalem. Het werd zijn laatste reis.

Bij een volgende halte stapten twee Palestijnen op de bus. Even later schoot een van hen hem in het hoofd. Ook stak hij hem met een mes in zijn gezicht, in zijn borst en in zijn maag. De bewusteloze Lakin over-leed twee weken later op de intensive care van het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem.

Bij de aanslag verloren nog twee andere passagiers het leven. Vijftien anderen, waaronder de Nederlandse Marike Veldman, raakten gewond. Een van de twee terroristen werd doodgeschoten, de ander werd gearresteerd.

Richards zoon, Micah Lakin Avni, wijst erop dat zijn vader een mensenrechtenactivist was. In de Verenigde Staten spande hij zich in voor het tegengaan van rassendiscriminatie. Nadat hij naar Israël was geëmigreerd, gaf hij les op een interreligieuze school voor islamitische, christelijke en Joodse kinderen. „Hij leerde mij altijd te werken aan coëxistentie, aan vrede en begrip voor anderen”, zegt Micah.

Respect

Na de terreuraanslag zag Micah dat in de Palestijnse gebieden groot respect was voor de terroristen. Maar wat hem helemaal versteld deed staan was dat de Palestijnse Autoriteit (PA) terroristen of hun familieleden beloont. Hoe wreder de aanslag des te groter de vergoeding. En als de moordenaar de aanslag niet kan navertellen? Dan krijgt zijn familie de beloning.

Micah besloot zich in te gaan zetten om een einde te maken aan deze bizarre praktijk. Zowel in Israël als in tal van andere landen bracht hij het thema ter sprake.

President Donald Trump heeft in maart al de zogeheten Taylor Force Act goedgekeurd, genoemd naar een Amerikaan die in 2016 in Jaffa door een terrorist werd doodgestoken. De wet beperkt Amerikaanse subsidies aan de Palestijnen vanwege het beloningsstelsel voor terroristen.

Belastingen

De Knesset wil ook zo’n wet. De commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie keurde woensdag een wetsontwerp goed dat de Palestijnse Autoriteit moet aanmoedigen de uitkeringen aan terroristen stop te zetten. Israël int belastingen op producten die naar de PA gaan en geeft die aan de Palestijnen door. Maar het comité wil dat de regering zoveel geld inhoudt als de PA gebruikt voor steun aan de terroristen. Het plenum van de Knesset gaat daar maandag over stemmen en de verwachting is dat het de wet zal goedkeuren.

Oud-minister van Strategische Zaken Yossi Kuperwasser, die nu verbonden is aan het Jeruzalem Centrum voor Publieke Zaken, heeft zich net als Micah Lakin Avni ervoor ingespannen om de wet erdoor te krijgen. Hij zegt dat de PA 300 miljoen euro per jaar uittrekt voor uitkeringen. „Zeven procent van het Palestijnse budget gaat rechtstreeks naar deze aanmoediging van terreur.”

De Knessetcommissie heeft gelijk. De situatie is absurd. Maar er is ook voorzichtigheid geboden. Critici waarschuwen dat het kan leiden tot een financiële ineenstorting van de PA. Er kan dan chaos uitbreken, waardoor het Israëlische leger zich gedwongen ziet om de Palestijnse bevolkingscentra in te nemen. Hamas kan op zijn beurt proberen de Westelijke Jordaanoever over te nemen. En dan is Israël verder van huis.

Beeld: politie Israël.
Liever commentaar over Israël uit Israël zelf? Elke zaterdag in RD.nl: Israël Ingezoomd. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close