Voorlopig is het weer rustig in Sderot 

Op twee plaatsen in Sderot sloegen woensdag op enkele tientallen meters afstand van kinderspeelplaatsen raketten in. In beide gevallen liep het goed af. Dat gebeurde in de Israëlische stad Sderot vlak bij de Gazastrook.

Het had anders kunnen aflopen. Bij een inslag springen de granaatscherven – stukjes verwrongen ijzer met een lengte van zo’n een tot tien centimeter – alle richtingen op. De scherven slaan gaten in portieren van auto’s en muren van huizen. En in lichaamsdelen. Als de raketten enkele tientallen meters verderop waren geëxplodeerd, waren er vrijwel zeker kinderen gedood.

Deze gevechtsronde vorige week begon nadat een Israëlische tank twee Hamasstrijders doodschoot. Het Israëlische leger zei dat ze op soldaten vuurden. Hamas wierp tegen dat het ging om een oefening. Ze beloofde wraak.

Luchtalarm

Die kwam woensdagavond in de vorm van raketbeschietingen. Volgens het leger schoot Hamas woensdag en donderdag 180 raketten en mortiergranaten op Israël af. Het Iron Dome antiraketsysteem onderschepte 30 projectielen. Het luchtalarm klonk 173 keer en 7 Israëliërs raakten gewond. Palestijnse bronnen meldden drie doden bij Israëlische bombardementen in de Gazastrook.

Al Jazeera meldde dat om middernacht tussen donderdag en vrijdag een staakt-het-vuren inging. En inderdaad, vrijdagmorgen bleef het kalm aan de Israëlische kant van de grens. Maar niemand durft te zeggen hoe lang dat zal duren.

De gevechtsrondes breken deze zomer om de paar week uit. Hamas schiet raketten op Israël af, het leger van Israël reageert met luchtaanvallen en Egypte en de VN voeren overleg met beide partijen om een staakt-het-vuren te bereiken. Dat lukt – totdat deze weer wordt verbroken.

Dorpen en steden

Deze ronde vorige week was erger. Er werd niet alleen op de dorpen en steden in de onmiddellijke nabijheid van de Gazastrook geschoten, maar ook op Beersheva. Dat is 40 kilometer van Gaza vandaan.

Maar wat beide partijen willen voorkomen is oorlog. In Israël zit niemand te wachten op gekidnapte soldaten, begrafenissen en rouwende ouders. En dan hebben we het nog niet over de internationale veroordeling van Israël die zal volgen, als er aan de zijde van Gaza slachtoffers vallen. Hamasleiders weten dat Israëls leger het ook op hen kan munten. Dan betalen ook zij de prijs, en niet alleen meer de burgers waarover zij met een ijzeren staf reageren.

Hoe het verder gaat in de komende weken is niet met zekerheid te zeggen. Er zijn verschillende mogelijkheden: aanhoudende rust, een nieuwe oorlog of een voortzetting van de huidige situatie met om de paar week een uitwisseling van projectielen.

Langdurig akkoord

Egypte probeert een langdurig akkoord te bereiken. Daarbij moet het voor Palestijnen in Gaza gemakkelijker worden te reizen. Er moet verzoening ontstaan tussen de Palestijnse Fatah partij en Hamas. Fatah dient bestuursfuncties in Gaza over te nemen. Dan moet er economische hulp komen voor Gaza. Ten slotte zal er een langdurig bestand worden bereikt tussen Israël en Hamas.

Die rust moet dan een aantal jaar duren. Hamas kan die tijd gebruiken voor de opbouw van de Palestijnse economie, voor de voorbereiding op een volgende oorlog tegen Israël en voor de vergroting van zijn invloed op Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

Liever berichten over Israel uit Israel zelf? Elke week korte analyse vanuit Jeruzalem. #IsraelIngezoomd #Israel #Palestina #Midden-Oosten
Beeld © Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close