‘Meer burgers moeten wapens dragen’

De minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilad Erdan, maakt het aanzienlijk gemakkelijker een vuurwapen te dragen. Hij zegt dat Israël daardoor veiliger wordt, maar zijn tegenstanders waarschuwen voor het tegendeel.

Nu hebben ongeveer 150.000 burgers een vuurwapenvergunning. Dat zijn vooral oud-militairen van dorpen en steden op de Westelijke Jordaanoever en in de grensgebieden van het land. Bovendien zijn er nog politieagenten, dienstplichtige soldaten en beveiligers die een vuurwapen dragen. De wapendragers zijn fysiek en mentaal getest en ze dienen geregeld op te draven voor trainingen. De situatie is momenteel bevredigend.

Maar Likudminister Erdan vindt het aantal burgers dat een vuurwapen draagt te laag. Zijn filosofie: als er meer burgers met een pistool rondlopen, kunnen terroristen sneller worden neergeknald. En dat moet dan weer mensenlevens redden.

Half miljoen

De bewindsman wil daarom iedereen die een basistraining in het leger heeft gehad met vuurwapengebruik, toestemming geven een wapen mee te nemen. Ook hoeven beveiligers het wapen na hun werk niet meer in te leveren, zoals nu het geval is. Dat betekent dat straks zeker een half miljoen burgers extra een blaffer mogen dragen.

Nou is het niet zo dat Erdan streeft naar een rappe amerikanisering van zijn land. Mentale gezondheid blijft een vereiste voor wapenbezit. Vergunningen hebben betrekking op handwapens, niet op de automatische wapens, waarmee leerlingenbestanden van scholen in luttele minuten kunnen worden uitgedund. Ook kent Israël niet een organisatie als de National Rifle Association, die zich inspant voor het recht een wapen te dragen.

Toch maakt de veiligheidsminister het land onveiliger. De redenen zijn legio. Laat mij er een paar noemen.

Drukke winkelstraten

Ten eerste traint het leger soldaten normaal gesproken om een vuurwapen te gebruiken op het slagveld, niet om deze te gebruiken in verwarrende situaties in drukke winkelstraten. Om terroristen uit te schakelen in dit soort situaties is speciale training vereist.

Ten tweede is de verspreiding van wapens onder burgers vragen om ongelukken. De praktijk heeft geleerd dat deze in handen kunnen vallen van kinderen – met alle gevolgen van dien. Verder zullen er doden vallen als de emoties te hoog oplopen bij ruzies tussen partners. Hier zullen vooral vrouwen de dupe van worden. Zelfmoord wordt ook een stuk gemakkelijker voor de wapenbezitters.

Ten derde zal een deel van de wapens in handen vallen van inbrekers. Ook hier is het boevenvolk actief. Vuurwapens zijn handig om andere criminelen om te leggen of gewone burgers mee te bedreigen of – om wat voor reden dan ook – uit het leven weg te rukken.

Geest van de tijd

Natuurlijk, Erdans maatregel zal mensenlevens redden. Maar zijn beleid zal meer mensenlevens kosten.

Waarom dan toch dit besluit? Israëls oud-consul-generaal in New York, Alon Pinkas, waarschuwde in de Times of Israel dat Erdans besluit past bij de geest van de tijd die rechtse partijen willen verspreiden. Dat is het idee dat het land zich in een constante staat van oorlogvoering bevindt, waarbij allen moeten worden bewapend.

Laat de angst regeren. Zeker nu het volk waarschijnlijk uiterlijk begin 2019 naar de stembus moet.

Liever commentaar over Israël uit Israël zelf? #IsraelIngezoomd Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.
Beeld: vrouw met vuurwapen in de stadsbus.© Alfred Muller
Twitter: @alfredmuller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close