Netanyahu waarschuwt de wereld, de wereld waarschuwt Netanyahu

Wat is er nodig om de ander wakker te schudden? De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwt de wereld, maar de wereld waarschuwt hem.

Netanyahu waarschuwt voor Iran. Zijn pogingen zijn niet voor niets geweest. De Amerikaanse regering van president Donald Trump is uit het akkoord gestapt, dat de P5+1 (de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) in 2015 met Teheran sloten. Deze landen kwamen met Iran overeen dat dat land zijn nucleaire activiteit inperkt, in ruil voor opheffing van sancties. Het doel was te voorkomen dat Iran op korte termijn kernbommen ontwikkelt.

Voorstanders zeggen dat Iran zich aan het akkoord houdt. Maar er is reden om aan te nemen dat Iran dingen verbergt. Israël heeft informatie gegeven aan de P5+1 en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) over hoe Iran in het geheim werkt aan de nucleaire ontwikkeling.

De waarschuwing heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. „Maanden zijn voorbij gegaan”, zei Netanyahu tijdens zijn toespraak op 27 september tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. „De IAEA heeft nog steeds geen actie ondernomen.” Hij liet een nieuwe plek zien. Daar bevond zich een geheime atoomopslagplaats.

Dwingen

Netanyahu hoopt dat Europese parlementariërs en burgers hun regeringen zullen dwingen om ook, net als de VS, uit het akkoord te stappen. Nieuwe sancties moeten Iran dwingen een beter, waterdicht akkoord te sluiten. Of dat lukt is de vraag. Nu maakt Europa winst door de handel met Iran. Wat Iran later doet is van latere zorg. Dat Israël straks gevaar loopt, is van nog minder belang.

Maar voor Israël komt de potentiële bedreiging niet alleen uit Iran. Deze komt ook van binnenuit. Rechts-nationalistische politici streven naar een binationale staat. In deze staat moeten Israëlische burgers volle rechten hebben. Dat geldt niet voor de miljoenen Palestijnen in de enclaves.

Europese politici dringen aan op een tweestatenoplossing. Netanyahu en zijn ministers hebben nog nooit uit kunnen leggen hoe Israël kan overleven als democratische én Joodse staat als straks de helft van de inwoners geen stemrecht heeft en niet Joods is. Niemand. We wachten nog steeds op uitleg.

Naïef

Voor het geval Israëlische politici niet willen luisteren naar de Europese politici omdat ze hen op zijn best als naïef beschouwen, zijn er nog Israëliërs zelf die waarschuwen. En dat zijn niet de eerste de besten.

Oud-commandanten van het leger, de politie en veiligheidsdiensten, verenigd in de organisatie „commandanten voor Israëls veiligheid”, laten een waarschuwend geluid horen. De leider, generaal-majoor Amnon Reshef, schreef in een rapport dat de annexatie van de Westelijke Jordaanoever Israëls veiligheid ondermijnt en leidt tot „het einde van de zionistische visie van Israël als een veilige, democratische staat met een stabiele Joodse meerderheid in de komende generaties.”

Maar ook voor de huidige Israëlische leiders geldt: straks hebben we het veld geruimd. Als Israëliërs en Palestijnen straks in één staat wonen en elkaar het leven constant beroerd maken, dan hebben zij het toneel verlaten. De problemen zijn voor toekomstige generaties.

Moraal van het verhaal: het is altijd makkelijker anderen te waarschuwen dan de waarschuwing van anderen ter harte te nemen. Zeker als dat ten koste van stemmen gaat, ook al is het gevaar duidelijk te zien.

#IsraelIngezoomd : elke week uit Israël en over Israël 
Beeld: General Assembly of the United Nations

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.

www.jemima.nl


 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close