President Rivlin benoemt Netanyahu tot kabinetsformateur

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft woensdag premier Benjamin Netanyahu van de rechtse Likud benoemd tot kabinetsformateur.

Het Centrale Verkiezingen Comité maakte woensdag de definitieve uitslagen bekend van de verkiezingen van 17 september. Blauw-Wit van Benny Gantz blijkt 33 van de 120 zetels in de Knesset te hebben gewonnen, Likud 32.

Steun

Toch benoemde Rivlin Netanyahu tot kabinetsformateur omdat Netanyahu kan rekenen op steun van de 55 zetels van het rechtsreligieuze blok. Dat is één zetel meer dan de 54 Knessetleden uit het centrumlinkse blok die achter Gantz staan. Dat bleek in de gesprekken met partijhoofden, die de president in de afgelopen dagen voerde.

President Reuven Rivlin (r) ontvangt de verkiezingsresultaten van de voorzitter van het Centrale Verkiezingen Comité, rechter Hanan Melcer. (l). Beeld: presidentskantoor.

Netanyahu en Gantz konden het in de afgelopen dagen niet eens worden over de vorming van een kabinet van nationale eenheid. Gantz weigert samen te werken met Likud als Netanyahu die leidt. Netanyahu wordt namelijk verdacht van corruptie.

Onontbeerlijk

Om een rechtsreligieuze of centrumlinkse coalitie te vormen is deelname van de rechts-seculiere Yisrael Beytenu van Avigdor Lieberman onontbeerlijk. Maar Lieberman heeft gezegd dat hij alleen wil deelnemen een kabinet van nationale eenheid met Likud en Blauw-Wit. Lieberman wil op deze wijze de invloed beperken van de religieuze partijen uit het rechts-religieuze blok. Ook moet hij niets hebben van samenwerking met de vooral uit Arabieren bestaande linkse Gezamenlijke Lijst.

Netanyahu krijgt vier weken de tijd om een nieuw kabinet in elkaar te zetten. Hij zal in die tijd moeten proberen partijen of delen daarvan tot andere gedachten te bewegen en zich alsnog bij hem aan te sluiten zodat jij toch de support krijgt van minstens 61 parlementariërs. De kans dat dat gebeurt lijkt gering.

Derde 

Als Netanyahu de opdracht teruggeeft aan Rivlin, kan de president Gantz of een ander Knessetlid benoemen om een coalitie samen te stellen.

Rivlin benadrukte echter dat het volk geen nieuwe verkiezingen wil. Een nieuwe stembusgang zou namelijk de derde worden in één jaar.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close