Oorlogsdagboek van een Joodse boerenknecht

Binnenkort komt er in Nederland een bijzonder boek uit. ”Bernie’s oorlog” gaat over de Joodse Bernard (Bernie) Mestriz, die als boerenknecht de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Het boek is samengesteld en ingeleid door documentairemaker Willy Lindwer en historicus Aline Pennewaard. Beiden zijn deskundigen op het gebied van de vervolging van Joden in Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Lindwer kwam het dagboek op het spoor toen hij onderzoek deed voor de documentaire ”Holland Vaarwel” uit 2004. Hij bezocht toen de boerderij van de familie Te Lindert in Sinderen in de Achterhoek waar zijn oom en tante Henri en Gusta Mulder ondergedoken zaten. Zij werden verraden door Gerritje Saalmink, die van de Sicherheitsdienst 75 gulden kreeg voor het verraad van acht Joden. Na de oorlog zat ze slechts twee jaar gevangen.

Van de familie Te Lindert hoorde hij dat er nog twee jongens verstopt zaten in de hooiberg, die niet door de nazi’s werden gevonden. Een van hen, de orthodox-Joodse Bernard (Bernie) Mestriz (1925-1999) is na de oorlog naar Israël vertrokken, waar hij trouwde en werkte als boekhouder.

Alles opgeschreven

In Jeruzalem bezocht Lindwer de weduwe van Mestriz. Ze vertelde hem: „Mijn man heeft nooit veel verteld over de oorlog. Maar ik heb zijn dagboek van 1942 tot na de oorlog in 1945. Hij heeft alles opgeschreven.”

Lindwer: „Toen kwam ik tot mijn verbijstering tot in de details het hele verhaal tegen van wat er gebeurd is in december 1943 bij het weghalen van mijn oom en tante. Hoe er Nederlanders betrokken waren bij die overval en hoe daar een verraadster bij betrokken was.”

Mestriz bleek ook het dagboek van zijn vermoorde neef Albert Wolf bij zijn dagboek te hebben gevoegd. Mestriz verhaalt uitvoerig over de alledaagse dingen op het platteland en over zijn werk op verschillende boerderijen. Zo verdiende hij de kost in ruil voor een onderduikplek.

Willy Lindwer gebruikte de tien notitieboekjes van het dagboek voor zijn documentaire. Het originele dagboek zal in het nieuwe Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam tentoongesteld worden.

Platteland

Er zijn al vele dagboeken en andere boeken over de oorlog. Wat maakt dit boek zo bijzonder? Lindwer: „Het bijzondere aan dit boek is dat dit een verhaal is van een Joodse boerenknecht op het platteland in de Achterhoek. Het wordt steeds spannender. Er zijn verraders, NSB’ers, Duitsers, razzia’s. Naarmate de oorlog vordert, wordt de situatie steeds erger. Hij heeft het niet over Amsterdam of over het westen van Nederland. We hebben het over het platteland van Nederland. Dat kennen we niet. Dat maakt het heel speciaal.”

Na de oorlog trok Mestriz naar Amsterdam, waar hij lessen volgde. In de jaren vijftig trok hij naar Israël. Hij was de enige van zijn gezin die de oorlog heeft overleefd. „Hij heeft direct na de bevrijding een band gehouden met mijn ouders. Hij kwam bij mijn ouders eten. Ik kan het me niet herinneren, want ik ben na de oorlog geboren. Zijn vrouw vertelde: „We hebben elf kinderen. Dat was het antwoord van Bernie op Hitler.””

Het boek ”Bernie’s oorlog: Dagboek van een Joodse boerenknecht” wordt op 8 december gepresenteerd tijdens een digitale bijeenkomst van het Joods Historisch Museum.

Bernie’s oorlog: Dagboek van een Joodse boerenknecht door Willy Lindwer en Aline Pennewaard * Uitgegeven bij Amphora Books * ISBN: 9789064461279 * Prijs: € 22,50 * Formaat: 13,5 x 21 cm * ISBN eboek: 9789064461262 *  www.amphorabooks.nl

Beeld: copyright © alle foto’s privécollectie Ruth Mestriz-Dreifuss, Jeruzalem

Een versie van dit artikel verscheen in de serie #IsraelIngezoomd in het Reformatorisch Dagblad.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close