Coalitie Israël aan zijden draadje

De Knesset heeft woensdag in een preliminaire stemming een wetsvoorstel aangenomen om zichzelf te ontbinden. Daarmee zijn de kansen vergroot dat Israël vervroegde verkiezingen krijgt.

De belangrijkste reden voor de val is de weigering van Netanyahu een begroting voor 2021 aan te nemen, zoals de wet bepaalt en Blauw-Wit en Likoed waren overeengekomen. Ook weigerde Likoed goedkeuring te verlenen aan het benoemen van nieuwe hoge functionarissen bij Justitie en op andere posten. Als de twee belangrijkste partijen hun geschillen in de komende dagen niet oplossen, gaat Israël voor de vierde keer binnen twee jaar naar de stembus.

Coalitiepartij Blauw-Wit stemde mee met een voorstel van centrumpartij Yesh Atid-Telem en de linkse Meretz om het parlement te ontbinden. Een comité van de Knesset buigt zich nu over het wetsvoorstel. Het plenum van de Knesset moet nog drie keer over het voorstel stemmen.

Noodtoestand

Het kabinet van Netanyahu heeft slechts ruim een half jaar gepoogd te functioneren. De vroegere legercommandant Benny Gantz beloofde tijdens de verkiezingscampagnes niet samen te werken met de van corruptie verdachte Netanyahu. Gantz verbrak zijn belofte echter en besloot toch tot coöperatie omdat hij geen kans zag een stabiel kabinet te vormen en in verband met de noodtoestand die door de Covid-19 pandemie was ontstaan. Hij zou in november 2021 het premierschap overnemen.

Toch is er nog een kans dat de Knesset nog kan worden gered. Het is mogelijk dat Netanyahu voor de deadline van 23 december ineens akkoord gaat met een begroting. Ook kunnen zowel Netanyahu als Gantz proberen alsnog de steun te krijgen van 61 van de 120 Knessetleden. Ze moeten dan parlementariërs van partijen die hen niet steunen, over laten lopen.

Netanyahu, die een meester is in het opbreken van andere partijen, probeert nu Mansour Abbas van de Verenigde Arabische Lijst over te halen hem te steunen. In ruil daarvoor zou Netanyahu zich gaan inspannen om de criminaliteit en het illegaal vuurwapenbezit in de Arabische sector terug te dringen. In zijn verkiezingscampagnes heeft Netanyahu de Arabische minderheid echter afgeschilderd als onbetrouwbaar.

Vaccins

Blauw-Wit wil de verkiezingen zo vroeg als het maar kan, mogelijk al in maart. Netanyahu wil deze het liefst uitstellen tot juni, als de Covid-19 pandemie dankzij vaccins is teruggedrongen en de economie tekenen van herstel toont. Netanyahu hoopt straks de steun te krijgen van de Knesset en een rechts-religieuze regering voor een wet die hem ontslaat van rechtsvervolging wegens corruptie.

„Netanyahu heeft al het mogelijke gedaan om de aanvaarding van een begroting uit te stellen om voor hemzelf een gunstiger moment te creëren om de coalitie te laten vallen”, schreef de centrumrechtse Jerusalem Post zondag in zijn hoofdcommentaar. De krant wees op de prijs ervan: zonder begroting kan Israël geen nieuwe plannen uitvoeren om zich voor te bereiden op de toekomst. Dit betekent ondermeer dat het leger minder goed voorbereid is op de komende uitdagingen.

Yohanan Plesner, directeur van het Israel Democratie Instituut, zei woensdag dat de stemming de aftrap is van een vete over de schuldvraag voor een nieuwe stembusgang in een tijd dat het aantal coronapatiënten toeneemt. „In een tijd waarin de vaccins nog maanden op zich zullen laten wachten en bijna een miljoen Israëliërs zonder werk zitten, zal degene die wordt gezien als de schuldige van deze onverantwoordelijke politieke manoeuvre, een hoge prijs betalen bij de stembus.”

Beeld: Defensieminister Benny Gantz, de leider van Blauw-Wit op luchthaven Ben Gurion deze week om Ethiopische immigranten te verwelkomen. Facebookpagina Benny Gantz


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close