Massavaccinatie Israël gestart

Israël is zondag begonnen met de inenting tegen het coronavirus. Het hoopt een van de eerste landen op de hele wereld te zijn die de bevolking immuun maakt tegen Covid-19.

Maar voor het zover is, komen er waarschijnlijk nog nieuwe restricties.

Voorlopig dienen paramedici alleen het Pfizervaccin toe. Over enkele maanden moeten ook de Modernavaccins beschikbaar zijn. Zwangere vrouwen, mensen die erg gevoelig zijn voor allergieën en kinderen komen voorlopig niet aan de beurt. In maart of april zullen de eerste tekenen van groepsimmuniteit zichtbaar worden.

Er heerst onduidelijkheid over vaccinatie onder Palestijnen. Sommige media hebben gemeld dat zij het Russische Spoetnikvaccin krijgen.

Groen paspoort

Wie de twee inentingen van Pfizer heeft ontvangen, krijgt een groen paspoort. Iemand kan dit tonen om te laten zien dat hij of zij is ingeënt.

Niemand is verplicht het vaccin te nemen. Weigeraars zullen straks mogelijk wel een sneltest moeten laten afnemen, voordat ze bijvoorbeeld in een vliegtuig of in een theater mogen.

President Reuven Rivlin, premier Benjamin Netanyahu en minister Yuli Edelstein (Volksgezondheid) lieten zich voor de televisiecamera laten inenten.

Nepnieuws

Epidemioloog prof. Nadav Davidovich van de Ben Gurion Universiteit en lid van het nationale coronateam, zegt dat er een voorlichtingsprogramma is opgezet. Deze is vooral bedoeld om nepnieuws over de coronacrisis en het vaccin tegen te gaan. De voorlichters moeten ook de aarzelaars een zetje geven. Dat zijn mensen die eerst de kat uit de boom willen kijken voordat ze een beslissing nemen.

Het aantal vastgestelde Covid-19-gevallen in Israël stijgt vrij snel. Nu zijn het er bijna 3000 per dag. De regering zal de komende week waarschijnlijk nieuwe restricties afkondigen.

Voor Davidovich hoeft een derde lockdown nog niet. „Er zijn andere manieren. We kunnen honderdduizend testen per dag afnemen in de rode en oranje steden en op scholen. Frustrerend is het te zien hoe vakantiegangers uit rode landen het virus hebben meegenomen. Dat gold vooral voor toeristen die terugkwamen uit Turkije en de VAE. Een optie is iedereen die terugkeert, te testen. Misschien moeten we winkelcentra sluiten. We moeten doorgaan met verkondigen dat we ons in een gevaarlijke situatie bevinden.”

Bruiloften

Een belangrijke bron van besmettingen in de Arabische sector waren de bruiloften. Een bruiloft is geen kinderachtige gebeurtenis. „De vieringen duren zeven tot tien dagen”, zegt prof. Fahid Hakim, directeur van het christelijke Nazareth Ziekenhuis.

Nazareth is met haar 80.000 inwoners een vrij grote stad. Jaarlijks bezoeken ongeveer drie miljoen toeristen de stad. Nu de toeristische markt in elkaar is gestort, is de werkloosheid opgelopen tot 40 procent.

Prof. Hakim vertelt dat mensen die zich niet helemaal goed voelen, soms toch naar hun werk gaan of hun winkel openen omdat ze inkomen nodig hebben. Er is niet alleen fysieke, maar ook psychische nood.

Kerstfeest

Hij wijst erop dat bij Arabische Israëliërs het percentage dat bereid is zich te laten vaccineren, hoger is dan het landelijk gemiddelde. Alles duidt erop dat het volgend jaar beter zal gaan. „Dit is de woonplaats van de Heere Jezus. Dit is een zeer belangrijke stad voor ons. Ik wil een kerstfeest zoals dit jaar niet opnieuw meemaken.”

Beeld: Minister Yuli Edelstein (Volksgezondheid) liet zich zaterdagavond als ’s lands tweede (na premier Netanyahu) inenten. Facebooksite Yuli Edelstein.

#IsraelIngezoomd Elke week uit Jeruzalem.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close