Nieuwe verkiezingen in Israël

Israël gaat opnieuw naar de stembus. De twee belangrijkste regeringspartijen, Likud van Benjamin Netanyahu en Blauw-Wit van Benny Gantz, konden het niet eens worden over een begroting voor dit jaar.

Dit worden de vierde verkiezingen in twee jaar. Ze zullen naar verwachting op 23 maart worden gehouden.

Begroting

Het regeringsakkoord bepaalde dat in augustus een begroting voor twee jaar zou worden aangenomen. Likud weigerde echter deze belofte na te komen. Likud eiste een begroting voor slechts een jaar en wilde de stemming daarover uitstellen. Als er op 23 december nog geen begroting zou zijn, zou de Knesset zichzelf automatisch opheffen.

In de polls staat Netanyahu’s Likudpartij nog steeds aan de top. Maar diezelfde statistieken tonen ook dat hij niet automatisch opnieuw premier hoeft te worden. De populaire politicus Gideon Sa’ar is namelijk onlangs uit Likud gestapt om een eigen partij op te richten: Nieuwe Hoop. Deze partij maakt kans een centrumrechtse coalitie te vormen zonder deelname van Likud. Een aantal Knessetleden is al uit Likud en Blauw-Wit gestapt, om zich bij Sa’ar aan te sluiten.

Kiezersbedrog

De gang van zaken betekent ook de politieke ondergang van de vroegere chefstaf en minister van Defensie Benny Gantz. Bij de drie verkiezingsprogramma’s beloofde hij dat hij Netanyahu zou vervangen. Tot ieders verbazing besloot hij na de laatste verkiezingen in maart zich toch bij Netanyahu aan te sluiten. Er zou een rotatieregering komen, waarbij Gantz in november 2021 het premierschap zou overnemen.

Soortgelijk kiezersbedrog pleegde minister van Economische Zaken Amir Peretz van de Arbeidspartij. Ook hij beloofde zich niet bij Netanyahu aan te sluiten. Deze partij, die in de geschiedenis van Israël een belangrijke rol speelde, is in de peilingen weggevaagd.

Beeld: GPO.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close