Israël voor de derde keer in lockdown

Jeruzalem – In Israël is zondagmiddag een derde lockdown begonnen. Deze zal minstens twee weken duren. Ondertussen blijkt onder het publiek de belangstelling voor het Pfizer-vaccin groot. 

Het aantal vastgestelde nieuwe besmettingen met het coronavirus is opgelopen tot 3000 per dag. 

De derde lockdown is omstreden. De Knesset besloot dat de scholen moeten open blijven, terwijl het ministerie van Volksgezondheid vond dat deze dicht moesten. De eigenaars van kleine zaken woedend over de gedwongen sluiting. Sommige hebben gezegd dat ze de regels zullen overtreden om faillissement te voorkomen.

Straatwinkels, kapperszaken, en fitnesszalen zijn weer dicht.

Kilometer

Het openbaar vervoer is met de helft verminderd, hoewel is gebleken dat dat leidt tot vollere bussen. Bedrijven die niet met het publiek werken, mogen openblijven met een beperkt aantal werknemers. Restaurants en winkels mogen alleen bestellingen thuis afleveren.

Het publiek mag zich slechts een kilometer van het huis bevinden, tenzij ze naar vaccinatiestation moeten, medische hulp nodig hebben of naar hun werk gaan. Supermarkten blijven open.

Ondertussen blijkt de belangstelling onder het publiek groot voor het vaccinatieprogramma dat Israël op 20 december is begonnen. Inmiddels zijn circa 300.000 Israëliërs ingeënt met de eerste shot van het Pfizer-vaccin.

Vaccinatiestations

De instellingen voor de zorgverzekeringen hebben het aantal vaccinatiestations uitgebreid. Ze kunnen het aantal inentingen opvoeren tot 100.000 per dag of meer.

Ongeveer zeven miljoen Israëliërs komen in aanmerkingen voor het vaccin. Vaccinatie is niet verplicht. Israël maakt kans een de eerste landen op de wereld te worden die groepsimmuniteit hebben bereikt.

Als er verkiezingen zijn op 23 maart verkiezingen zijn, zullen mogelijk de eerste tekenen van herstel zichtbaar zijn. Dat is iets wat premier Benjamin Netanyahu in zijn verkiezingsprogramma graag zal willen gebruiken.

Beeld: In het normaal drukke centrum van Jeruzalem. © Vidar Norberg.

Dit artikel stond ook in het RD.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close