Asnat Cohen optimistisch over herstel toerisme

De Nederlandse gids Asnat Cohen is optimistisch over het herstel van het toerisme naar Israël. Ze verwacht dat de toeristen vanaf de zomer weer zullen komen. „Ik hoop dat in oktober het toerisme verder zal verbeteren. Maar het zal waarschijnlijk nog een jaar duren voordat het weer op volle capaciteit is.” 

De luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv is inmiddels weer open voor alle Israëliërs en een beperkt aantal buitenlanders.

Over enkele maanden zullen hopelijk de eerste buitenlandse toeristen arriveren. Dat is een enorme opluchting voor Israëliërs en Palestijnen die direct of indirect in de toerismebranche werken.

Hulp

De coronacrisis was geen gemakkelijke tijd voor de gidsen in Israël. Cohen vertelt dat ze wat hulp van de regering kregen. Soms kregen ze steun van familieleden. Andere gidsen werkten toch al niet meer op volle toeren omdat ze een dagje ouder zijn.

„Veel collega’s zagen een groot deel van het spaargeld verdwijnen. Ze kunnen zich van dag tot dag redden. Maar op de lange termijn ziet het er niet goed uit, want ze hebben niets meer achter de hand. En het is belangrijk dat de gidsen een buffer hebben, want het Israëlische toerisme is een crisisgevoelige sector.”

Cohen is ervan overtuigd dat de autoriteiten deze crisis beter hadden moeten benutten. „We hebben miljoenen toeristen per jaar gehad. Er was niet genoeg ruimte voor de bussen om te parkeren. Sommige wegen zijn te nauw. Je zou denken dat de regering zegt: We zetten nu onze schouders eronder. We gaan alle problemen bekijken en we proberen die op te lossen. Zodat de zaak is verbeterd als de toeristen terugkomen.”

Probleem

En de toeristen komen terug, want dit is het Heilige Land. Vooral rond de Oude Stad is het verkeer een probleem. Daar hebben bussen soms geen kans de toeristen op te pikken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Mestpoort in de buurt van de Westelijke Muur.

„Als een bus niet goed staat, krijgt de chauffeur een bekeuring van honderden euro’s”, zegt Cohen. „Je kan je niet voorstellen hoeveel boetes de chauffeurs krijgen. Dat is omdat de politieagenten niet goed begrijpen wat toerisme is. Ze hebben zelf ook geen oplossingen, want parkeerplaatsen zijn er eenvoudigweg niet.”

„Ik had gehoopt dat ze in deze tijd wat zouden doen”, vervolgt de gids. „De aanleg van rotondes, bijvoorbeeld, zou de doorstroom helpen. Er kunnen ook parkeerplaatsen worden aangelegd. Of je kan straks kleine busjes inzetten, mits die om de twee minuten rijden.”

Kabelbaan

Maar er zijn toch plannen voor de aanleg van een kabelbaan naar de Oude Stad? De gids is niet enthousiast. „De kabelbaan is een ramp. Je kunt er geen Disneyland van maken. Het is niet effectief. Je pest er ook de Arabieren mee, die daar wonen.”

Ondertussen houdt Cohen virtuele tours, die geïnteresseerden kunnen bekijken. Ze heeft net een film over Caesarea gemaakt. „Nu ben ik bezig een film te maken over Qumran, de Essenen en de Dode Zeerollen”, aldus de Nederlandstalige gids.

Cohen doet ook virtuele tours met behulp van een zoomverbinding. Zij bezoekt dan een plek in Israël, en anderen kunnen haar in het buitenland live op het scherm volgen. „Ik ging naar het Arabische restaurant Abu Shukri in de Oude Stad van Jeruzalem en ik vertelde erover. Ondertussen had een vriendin van mij dezelfde gerechten op tafel gezet in Nederland.”

Elke week in het RD: #IsraelIngezoomd. Uit Jeruzalem, over Israël en omgeving.

Beeld © Alfred Muller


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close