Onzekerheid in Israël na verkiezingen

In Israël heerste woensdag onzekerheid over de gevolgen van de vierde verkiezingen in twee jaar, die dinsdag zijn gehouden.

Het is de vraag of de huidige premier en Likudleider Benjamin Netanyahu, dan wel Yair Lapid van Yesh Atid de beste kansen heeft een coalitie te vormen. Naar verwachting zullen pas vrijdag de defitinieve uitslagen bekend zijn. Likud bereikte volgens de voorlopig uitslagen 30 zetels en Yesh Atid 17. Het is echter de vraag wie een coalitie kan vormen die steunt op minstens 61 van de 120 Knessetleden.

Het is mogelijk dat er een nieuwe regering onder leiding van Likudleider Benjamin Netanyahu komt. Wel is het noodzakelijk dat Netanyahu dan Naftali Bennett van Yamina overhaalt om mee te doen aan zijn nieuwe coalitie. Bennett heeft tot nu toe in het midden gelaten of hij in een regering van Netanyahu zal stappen of zich zal voegen bij „een regering van verandering” onder leiding van Lapid.

Achterban

Het is waarschijnlijker dat Bennett zich bij Likud wil aansluiten. In dat geval hoeft hij zijn rechtse achterban namelijk niets uit te leggen. Het kan immers tegen hem worden gebruikt als hij in een coalitie stapt waar ook linkse partijen in zitten. Bennett kan daarmee zijn kansen op toekomstig leiderschap van rechts Israël verminderen.

Bennett zal van Netanyahu echter een hoge prijs eisen. In het verleden kreeg Bennett al het ministerie van Defensie. De Yaminaleider ziet zichzelf ook als toekomstig premier. Het is daarom niet uitgesloten dat hij terug wil keren naar Likud.

Ook is het mogelijk dat Netanyahu de steun krijgt van de islamitische partij Ra’am van Mansour Abbas, die van de Arabische lijst is afgesplitst. De scheuring heeft geleid tot verzwakking van de Arabische Lijst van vijftien naar mogelijk zes zetels. In dat geval zal Abbas middelen krijgen om de economische situatie in de Arabische sector te verbeteren. Hij kan dan zijn achterban vertellen dat hij wat heeft bereikt voor de Israëlische Arabieren, terwijl de Arabische Knessetleden in de oppositie dat niet konden. Het is niet gezegd dat Abbas toetreedt tot het kabinet, want hij kan ook gedoogsteun geven.

Ministersploeg

Ook is het mogelijk dat Israël een kabinet krijgt onder leiding van Yair Lapid. De leider van Yesh Atid krijgt dan wel een moeilijk te besturen ministersploeg, met partijen die verschillende richtingen op willen. Wat hen echter verenigt is echter dat ze vinden dat Netanyahu weg moet.

De voorlopige uitslagen lieten zien dat de kleine partijen over de kiesdrempel van 3,25 procent komen. Dat zijn aan de linkerkant Meretz en de Arbeiderspartij.

Nieuw is Religieus Zionisme, een mengeling van drie ultrarechtse partijen, waaronder aanhangers van het kahanisme. Meir Kahane (1932-1990) was leider van de Kachpartij en voorstander van deportatie van de Palestijnen.

Beeld: Ook president Reuven Rivlin bracht dinsdag zijn stem uit. (Kantoor president Rivlin.)

Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close