Jonge Amerikaanse christenen kritischer

De vroegere Israëlische ambassadeur in de VS, Ron Dermer, zei op negen mei dat Israël prioriteit moet geven aan de steun van evangelische christenen boven die van Amerikaanse Joden. Evangelische christenen staan „gepassioneerd en ondubbelzinnig” achter Israël, terwijl Amerikaanse Joden „buitenproportioneel vertegenwoordigd” zijn onder degenen die kritiek leveren op Israël.

Israël moet volgens Dermer begrijpen dat evangelische christenen de ruggengraat vormen van de steun voor zijn land. De diplomaat, die sprak op een bijeenkomst van de rechts-religieuze krant „Makor Rishon”, wees er ook op dat evangelicalen rijk vertegenwoordigd zijn in Amerika. „Ongeveer 25 procent –sommigen denken zelfs meer dan dat– is evangelisch christen. Minder dan twee procent van de Amerikanen zijn Joden.” Dermer denkt zelfs dat Israël een van de belangrijkste kwesties is waarmee evangelische christenen zich bezighouden.

Maar de vraag is of die steun blijvend is. Zo blijkt de jonge generatie evangelische christenen heel anders te denken. De Israëlische online krant „Times of Israel” schreef onlangs dat de steun onder jonge evangelicalen in rap tempo daalt. Uit onderzoeken van de Universiteit van Carolina in Pembroke bleek dat in 2018 75 procent Israël steunde, nu is dat nog 33 procent. Peilingen van de Universiteit van Maryland in 2015 en 2018 toonden een soortgelijke trend.

Steun

Toen wetenschappers van de Universiteit van Carolina de 700 respondenten vroegen waar hun steun ligt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen zei een derde achter Israël te staan en een kwart achter de Palestijnen. Meer dan 40 procent zei geen van beide zijden te steunen.

De polsters hebben ook binnenlandse politieke verhoudingen gemeten. Daaruit bleek dat 46 procent voor Joe Biden stemde, en slechts 26 procent voor Donald Trump, terwijl die juist de reputatie had pro-Israël en anti-Palestijns te zijn.

President Biden staat ook achter Israël, maar hij wil wel een aantal anti-Palestijnse maatregelen die zijn voorganger Trump nam terug draaien.

Blinken

Dat bleek vorige week toen zijn minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken op bezoek was. De Amerikaanse bewindsman zei dat zijn land de heropening van het Palestijnse consulaat in Jeruzalem wil. Ook zegde hij hulp toe aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA, aan niet-gouvernementele organisaties die voor Palestijnen werken en aan de Amerikaanse hulporganisatie USAID, voor economische hulp aan de Westoever en Gaza.

De Palestijnse Autoriteit zelf vangt achter het net. De Amerikaanse wet verbiedt rechtstreekse subsidies aan de Palestijnse regering in Ramallah zolang deze terroristen en hun families van hoge salarissen voorziet.

De politiek die Joe Biden voert lijkt meer in overeenstemming te zijn met wat jonge evangelicalen graag zien dan die van zijn voorganger Trump.

Beeld: © Alfred Muller

Liever nieuws over Israël uit Israël zelf? Elke week in het RD  #IsraelIngezoomd 


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close