Veiligheidsdienst bang voor nieuwe politieke moord

Het hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, Nadav Argaman, is bang voor een nieuwe politieke moord. Zijn zorg is terecht. De politieke sfeer in het land is verscherpt.

In 1995 schoot een Joodse terrorist de Israëlische premier Yitzhak Rabin dood.  De dader was het oneens met de pogingen van Rabin vrede te sluiten met de Palestijnen.

De moord geschiedde niet in het luchtledige. Likud politici en andere activisten waren een lastercampagne gestart tegen deze staatsman met visie. Vandaag is haatzaaierij en aanstichting ook aan de orde van de dag, vooral op de sociale media. Wat zijn de oorzaken?

Landconcessies

Het is niet dat rechts bang hoeft te zijn voor vrede met de Palestijnen. De toekomstige premier Naftali Bennett is immers niet van plan landconcessies te doen die nodig zijn om vrede naderbij te brengen. Integendeel. Hij heeft zich uitgesproken voor de inlijving van land op de Westelijke Jordaanoever. Daar willen Palestijnen hun eigen staat stichten, voor zover daar nog enige hoop op is.

Maar het feit dat Bennett de huidige premier Benjamin Netanyahu van Likud opvolgt, maakt zijn fanatiekste supporters razend. Ook andere politici van Bennetts nationalistische Yamina partij en van Nieuwe Hoop van Gideon Sa’ar lopen gevaar. De bedoeling is dat het nieuwe kabinet zondag wordt ingezworen. Dat biedt Netanyahu’s supporters zaterdag de kans naar de synagoges te gaan om te proberen Knessetleden die de coalitie steunen tot andere gedachten te bewegen.  


De moord op Rabin geschiedde niet in het luchtledige.


Het nieuwe kabinet wordt zondag ingezworen dus dat biedt Netanyahu’s aanhang zaterdag de kans om naar de synagoge te gaan om te proberen Knessetleden die de coalitie wel steunen op andere gedachten te brengen.

Gevaar voor religie

Ook hebben leiders van de ultra-orthodoxe partijen deze week geprobeerd het nieuwe kabinet als „een gevaar voor religie” weg te zetten. Ze noemden Bennett zelfs „kwaadaardig.” „De Joodse staat is in gevaar”, fulmineerde Shas-leider en minister van Binnenlandse Zaken Arye Deri. „De staat Israël verandert van uiterlijk en van identiteit.” Moshe Gafni (Verenigd Thora Judaïsme) vergeleek Bennet zelfs met de Bijbelse figuur van Korach, die tegen Mozes in opstand kwam en vervolgens door God werd gestraft: hij zakte weg in de aarde. Met zulke retoriek hebben ze de haat tegen Bennett verder aangescherpt.

Wat is nu precies dat de ultra’s zo woedend maakt? Onder Netanyahu genoten ze grote vrijheid. Zo bleek tijdens de coronacrisis dat ze de instructies van de staat naast zich neer konden leggen zonder dat dit grote gevolgen had. Onder Bennett zal die vrijheid mogelijk minder worden. En zullen de ultra’s de greep die ze hebben op het religieuze leven mogelijk verliezen. Zo is de nieuwe coalitie van plan om bij de Westelijke Muur een gebedsplaats aan te leggen voor conservatieve én liberale Joden. Precies daartegen hebben de ultra-orthodoxen zich altijd verzet.

Verrassingen zijn niet uitgesloten. Zo kan het gebeuren dat de ultra-orthodoxe partijen na enkele weken beseffen dat de hoop op terugkeer van Netanyahu is verkeken. Ze zullen dan met Bennett willen praten over regeringsdeelname, teneinde hun belangen zo goed mogelijk te beschermen.

Beeld: Jongeren schrijven graffiti op een muur in Tel Aviv, op enkele meters van de plek waar een Joodse terrorist Yitzhak Rabin doodschoot.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close