Bennett in Washington

De Israëlische premier Naftali Bennett brengt deze week een bezoek aan Washington.

Woensdag ontmoette hij met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en met minister van Defensie Lloyd Austin.

Hij spreekt donderdag voor het eerst in het Witte Huis met de Amerikaanse president Joe Biden. Het bezoek is van groot belang, omdat de Verenigde Staten (VS) de belangrijkste bondgenoot is van Israël.

Bennett spreekt Biden: kans om uit de schaduw van Netanyahu te raken

Bovenaan op de agenda van Bennett staat Iran. De premier zei zondag op een kabinetsvergadering dat hij in de afgelopen twee maanden een plan heeft geformuleerd om Teheran in te tomen, zowel als het gaat om nucleaire activiteiten (inclusief de mogelijkheid tot het maken van kernwapens) als op het gebied van Iraanse agressie in de regio. Iran steunt het Hezbollahleger in Libanon, dat naar schatting 150.000 raketten en raketgranaten heeft om bij oorlog met Israël af te schieten.

Israël is tegen hertoetreding van de VS tot atoomakkoord. De VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland sloten in 2015 dit akkoord met Iran om de Iraanse nucleaire ambities van dat land in te perken. In ruil voor opheffing van sancties tegen Iran, zou Iran uranium niet verder verrijken dan 3,67 procent. Bidens voorganger, Donald Trump, trok zich in 2018 terug uit de deal. Trump noemde het akkoord „eenzijdig” en zei dat het „geen rust en vrede bracht.” Iran voerde daarop de verrijking van uranium op tot 60 procent.

Palestijnen

Een andere kwestie die de twee naar verwachting zullen bespreken is het Palestijns-Israëlische conflict. Biden is geïnteresseerd in een tweestatenoplossing, maar op dit gebied heeft Bennett niets te bieden. De samenstelling van zijn regering maakt concessies aan de Palestijnen onmogelijk. De Amerikaanse president zal wel vragen geen stappen te zetten die de oprichting van een Palestijnse staat in de toekomst verder bemoeilijken.

Dr. Eran Lerman, voormalig plaatsvervangend hoofd van de Nationale Veiligheidsraad en nu vice-directeur van het Jeruzalem Instituut voor Strategie en Veiligheid, denkt dat er niemand in de huidige Amerikaanse regering is die gelooft dat de omstandigheden rijp zijn voor een doorbraak in Israëlische-Palestijnse relaties. „Het is meer een kwestie van verstandig conflictmanagement,” zegt hij.

Andere thema’s waarover Biden mogelijk zal willen praten zijn de coronacrisis, klimaatverandering en de invloed van China op Israël.

Bennett brengt zijn bezoek op een moment dat hij zijn imago thuis moet oppoetsen. Zo blijft oud-premier Benjamin Netanyahu in diverse peilingen nog altijd favoriet. Bennett kan met dit bezoek laten zien dat hij premierwaardig is.

Democraten

De Israëlische bewindsman heeft ook de kans te werken aan het herstel van de relaties met de Democraten. Die zijn onder Netanyahu verslechterd. „Ik denk dat Biden graag ziet dat deze regering slaagt”, zegt Lerman. „Bennett zal zeker proberen de nalatenschap van spanningen tussen de vorige Israëlische regering en de Democratische Partij van zich af te schudden. Daarmee kan hij een fundament leggen onder die relatie.”

Bennett sprak woensdag al met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en met minister van Defensie Lloyd Austin. Aan hem liet Bennett weten dat Israël zal blijven aandringen op Israëls recht op militaire suprematie in het Midden-Oosten.

Beeld top Premier Naftali Bennett en minister Anthony Blinken. Foto onder: bij Lloyd Austin. Avi Ohayon (GPO)


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close