Alles aanwezig voor nieuw geweld

Een nieuwe gevechtsronde dreigt tussen Hamas in Gaza en het Israëlische leger. De laatste confrontatie vond plaats in mei. Ook is het alles behalve rustig op de Westelijke Jordaanoever. Gaan we naar een nieuwe uitbarsting?

In 2005 trok Israël zich terug uit de Gazastrook. In 2007 nam Hamas de macht over, waarop Israël en Egypte het gebied afsloten. Israël hoopte dat de ontevreden bevolking het radicaal islamitisch regime omver zou werpen. Dat is dus niet gelukt.

De situatie in Gaza verslechterde. Er deden zich geregeld confrontaties voor met Israël. Hamas bleek meer geïnteresseerd in de voorbereiding van oorlog tegen Israël dan het welzijn van eigen bevolking.

Qatar

Om de nood in de overbevolkte Gazastrook te verminderen, ging de vorige Israëlische regering ermee akkoord dat Qatar hulp zou verlenen. Ook de nieuwe regering-Bennett gaf hier groen licht voor. Maar Bennett stelde wel een voorwaarde: het geld mocht alleen terechtkomen bij de burgers en niet bij Hamas. De VN vormen nu een tussenschakel om de bankbiljetten uit te delen. Daarmee moet worden voorkomen dat Hamas het geld misbruikt.

Hamas wil echter ook dat Qatar geld levert aan zijn werkers. Om de druk op Israël op te voeren, staat Hamas protesten in het grensgebied toe. Honderden Palestijnen trokken zaterdag 21 augustus op naar de omheining bij de grens met Israël. Israëlische sluipschutters schoten naar de demonstranten door gaten in de muur. Palestijnse bronnen zeiden dat 24 Palestijnen gewond raakten, waaronder een 13-jarige jongen die getroffen werd in het hoofd.

Ook aan Israëlische zijde viel een slachtoffer. Een Palestijn schoot met een pistool en raakte een Israëlische sluipschutter van de grenspolitie. Hij ligt in levensgevaarlijke toestand in het ziekenhuis. (*) Dit incident wekte in Israël de nodige beroering. Commentator Gideon Levy leverde in Haaretz felle kritiek op de eenzijdigheid in Israël, waar alleen aandacht bestond voor de soldaat maar niet voor de 13-jarige jongen. „Door de opening in de Gaza muur is het alleen toegestaan in één richting te schieten”, merkte hij sarcastisch op.

Uitzichtloos

Ook de situatie op de Westoever is uitzichtloos. Palestijnen op de Westoever zijn ontevreden over de Israëlische bezetting en het Palestijns bestuur. De Palestijnse politie arresteerde in augustus 30 Palestijnen bij een demonstratie.

Verder vinden er voortdurend confrontaties tussen enerzijds het leger en Israëlische bewoners van de nederzettingen en de Palestijnen. Dan blijven er spanningen bestaan om Jeruzalem. Palestijnen dreigen uit huis gezet te worden omdat de grond vroeger van Joden is geweest.

Ale ingrediënten zijn aanwezig voor een nieuwe uitbarsting in zowel Gaza als op de Westoever.

(*) De grenspolitieman is inmiddels overleden.

Beeld: Verbrande velden bij kibbutz Nahal Oz.

Elke week korte analyse vanuit Jeruzalem. #IsraelIngezoomd #Israel #Palestina #Midden-Oosten Een versie van dt artikel verscheen afgelopen zaterdag in het RD.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close