Joodse feestdagen weer als vanouds gevierd

Met gemiddeld 8100 nieuwe besmettingen per dag de afgelopen week, blijven de coronacijfers hoog in Israël. Toch doet de regering haar best het normale leven door te laten gaan. Dat blijkt uit de opening van scholen, de viering van de Joodse feesten en de poging het toerisme te herstellen.


Om u aan te melden voor de nieuwsbrief, klik hier. Kernwoorden: Israël en omgeving, christelijk geloof, human interest en persoonlijk.


Op 1 september gingen 2,3 miljoen kinderen weer naar school. Het ministerie van Onderwijs gaf ouders sneltestpakketten en vroeg ze hun kinderen op de aanwezigheid van de beruchte ziektekiem te testen. De 8000 kinderen die het virus bleken te hebben, bleven thuis. Hun 180.000 klasgenoten mochten echter wel naar school. In de ”rode steden” met veel besmettingen moeten de kinderen afstand van elkaar houden of buiten les krijgen.

Maaltijden

Israëliërs vieren de Joodse feestdagen weer als in andere jaren. Rosj Hasjana, het Joodse Nieuwjaar, begon dit jaar op maandagavond en eindigde woensdagavond. Joden liepen naar de synagoges en de Westelijke Muur voor de gebeden. Families en vrienden zochten elkaar op voor de maaltijden. En de campings zaten vol, want het is nog warm.

Premier Naftali Bennett zei zondag op de kabinetsvergadering dat hij blij was het publiek te kunnen informeren dat zijn land een nieuwe lockdown met Rosj Hasjana heeft kunnen voorkomen. „Ga door met u aan de voorschriften te houden, zodat we ook open zullen blijven tijdens het Loofhuttenfeest en de Vreugde Der Wet.”

Toeristen

Een nieuwe ontwikkeling is dat Israël vanaf 19 september onbeperkt opengaat voor reisgezelschappen van 5 tot 30 personen. Het land begon in mei , juni en juli met de toelating van een beperkt aantal groepen. In totaal arriveerden slechts 2000 toeristen in het land, vooral uit de VS. Israël gaf toen namelijk slechts een beperkt aantal reisvergunningen af.

Nu vallen die maximum aantallen dus weg, maar de toeristen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten komen uit groene, gele, en oranje landen en niet uit rode landen. Welke landen welke kleur hebben, varieert. Al naar gelang de situatie rond Covid-19 aldaar. Deze week waren Turkije, Mexico, Bulgarije en Brazilië rood.

Naald

De toeristen moeten ook geprikt zijn met een door het ministerie van Gezondheid goedgekeurd vaccin. De naald mag niet langer dan zes maanden geleden zijn gezet. Verder moeten ze voor en na de vlucht een coronatest ondergaan. Tijdens de reis moet de groep bij elkaar blijven, zodat de reizigers snel zijn te traceren als er iets mis gaat.

En wanneer het land weer opengaat voor de individuele vakantieganger? Dat is nog niet bekend. Veel zal in de komende tijd afhangen van de Covid-19-cijfers in Israël en van die in de landen waar de reizigers vandaan komen. De individuele toerist en pelgrim moet in elk geval nog even geduld hebben.

>> rd.nl/israelingezoomd

Beeld: Alfred Muller


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close