Gezellige vakantie eindigt achter de tralies

Het zal je maar gebeuren. Je staat op een uitkijktoren, je maakt foto’s van de omgeving en je wordt opgepakt omdat je een kiekje van een gebouw hebt gemaakt dat overal al op internet staat.

Het overkwam het echtpaar Natali en Mordi Oaknin, buschauffeurs uit Modi’in in midden Israël. Ze gingen bij hun vrienden op bezoek in Turkije. Toen ze in een restaurant zaten, lieten ze een foto zien van het presidentiële Dolmabahçe Paleis. Veiligheidscamera’s pikten de foto’s op van het mobieltje en en politieagenten die verschenen voerden het echtpaar af. Ze belandden gescheiden van elkaar achter de tralies.

De Turkse politie vond dat het echtpaar vrijgelaten moest worden, maar de openbare aanklager dacht er anders over. „Spionage”, luidde de verdenking.

Wending

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, het premierskantoor en het presidentskantoor bemoeiden zich met de zaak. De wending kwam blijkbaar nadat het hoofd van de dienst voor inlichtingen en speciale operaties (beter bekend als Mossad) met zijn Turkse ambtgenoot sprak en hem overtuigde dat het echtpaar niks met spionage te maken had. Donderdagochtend zat het echtpaar in het vliegtuig naar Israël.

Vragen blijven onbeantwoord. Was Turkije echt bang voor spionage? In oktober zou Turkije vijftien Mossadagenten hebben gearresteerd van Arabische afkomst. Of werden deze vakantiegangers slachtoffer van een paranoïde regime dat volgens Human Rights Watch Turken arresteert voor wat ze schrijven op de sociale media en boetes uitdeelt aan media die kritisch zijn? Maar waarom gebeurde dit juist in een tijd dat Erdogan juist betere relaties met Israël wil?

Het avontuur van de Oaknins was deze week topnieuws in Israël. Kranten, radio, televisie en activisten op sociale media raakten er niet over uitgepraat. Een grote saamhorigheid bleek. Gewone burgers raakten in grote problemen in een land waar het gewone volk op vakantie gaat.

Schade

Gelukkig liep het drama goed af. En zo hoort het ook. Onschuldige mensen horen niet te worden opgepakt. En mocht dat toch gebeuren door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, dan moeten ze zo snel mogelijk worden vrijgelaten. Was dat niet gebeurd, dan had het toerisme naar Turkije grote schade geleden, als dat niet al is gebeurd door de omstandigheden deze week.

Maar wie gebeurtenissen in Israël en de Palestijnse gebieden volgt, zal het zijn opgevallen dat er in Israël geen verontwaardiging is ontstaan over de frequente arrestaties van Palestijnse burgers door het Israëlische leger of door de Palestijnse politie.

Israëliërs kunnen tegenwerpen dat hun land te kampen heeft met een terreurprobleem, terwijl Israëlische toeristen naar Turkije gaan voor vakantie, niet om bussen op te blazen of toevallig passerende voetgangers met slagersmessen te bewerken. En wat de Palestijnse politie doet, dat moet ze zelf weten.

Toch bestaat ook in de Palestijnse gebieden een probleem met onterechte arrestaties. Dat laat zien dat er ook dicht bij huis nog veel te verbeteren valt.

Commentaar over Israël vanuit Israël. Elke week in RD.nl #IsraelIngezoomd 

Beeld: Wikipedia


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close