Premier Bennett biedt aan te bemiddelen

De Israëlische premier Naftali Bennett heeft in een telefoongesprek zondag met de Russische president Vladimir Putin aangeboden te bemiddelen om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. 

Dat meldde het dagblad The Jerusalem Post maandag.

„Putin stond open voor het aanbod van Bennett”, zei een diplomatieke bron tegenover de krant. 

Vrijdag vroeg de Oekraïense president Volodimir Zelenski Bennett al te onderhandelen.

Voorzichtig

Israëlische leiders zijn tot nu toe voorzichtig gebleven in hun uitspraken over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. 

Israël wil namelijk vrijheid van handelen houden in Syrië om daar de pro-Iraanse militaire aanwezigheid tegen te gaan. Daar heeft het toestemming van Rusland voor nodig, omdat het Russische leger aanwezig is in Syrië. Ook bevinden zich in zowel Oekraïne als Rusland grote Joodse gemeenschappen.

In de toekomst kunnen goede relaties met Rusland nog belangrijker worden. Een Russische overwinning in Oekraïne betekent namelijk een sterkere Russische militaire presentie in het gebied van de Zwarte Zee en het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Humanitaire hulp

Toch kunnen Israëliërs niet onverschillig blijven over de enorme Russische agressie in Oekraïne. Bij een gesprek vrijdag tussen Bennet en Zelenski bood Israël humanitaire hulp aan. Dat maakte de woordvoerder van Bennett bekend. De premier stelde Zelenski ook op de hoogte van de hulp die al gegeven is.

Bennet zei te hopen dat de gevechten spoedig kunnen worden beëindigd. Hij zei ook dat hij naast het Oekraïense volk staat in deze moeilijke dagen.

Minister van Buitenlandse Zaken Yar Lapid was duidelijker in zijn afkeuring. Hij noemde de Russische inval „een grove schending van de internationale orde.”

Het ministerie van Diasporazaken zendt voor drie miljoen euro aan hulp naar de Joodse gemeenschap in Oekraïne. Die is bestemd voor voedsel en medicijnen, voor bewakers van Joodse centra en voor hulp bij evacuatie.

Emigratie

Het Joodse Agentschap zei vorige week dinsdag dat er in in Oekraïne naar schatting 43.000 Joden wonen. In totaal komen 200.000 Oekraïners in aanmerking voor emigratie naar Israël onder de wet van terugkeer. Deze wet staat immigratie toe van Joden en van niet-Joden, die Joodse familieleden hebben. In Rusland wonen 165.000 Joden, terwijl 600.000 mensen kunnen komen. 

Momenteel kunnen Israëliërs en Oekraïense Joden alleen nog maar over land proberen het oorlogsgebied te verlaten. 

Foto: Premier Naftali Bennett ontmoet Oekraïners die meedoen aan het Masa programma in Israël. GPO/Amos Ben Gershom.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv MinistryOntvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close