Biden in Israël

JERUZALEM – De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdagmiddag na zijn aankomst in Israël onmiddellijk gesproken over zijn diepe verbondenheid met dat land.

Biden zei dat het om zijn 10e bezoek ging. „Elke kans om terug te keren naar dit geweldige land, waar de oude wortels van het Joodse volk terugvoeren naar Bijbelse tijden, is een zegen. Dat is omdat de band tussen het Israëlische volk en het Amerikaanse volk uiterst diep is.”

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist mee.

Luchtafweerinstallaties

Op de luchthaven Ben Gurion bekeek de president luchtafweerinstallaties die van groot belang zijn voor Israëls veiligheid. Het gaat om raketten, maar ook om een laserstraal die vijandelijke projectielen in de lucht kan vernietigen. Deze zogeheten Iron Beam (IJzeren Straal) moet over drie jaar operationeel zijn. Israël hoopt dat de VS de financiële hulp voor de luchtafweer met 500 miljoen dollar wil opvoeren.

Biden ging daarna door naar het Holocaust Museum Yad Vashem, waar hij een krans legde en met twee Holocaustoverlevenden sprak, Rena Quint (86) and Gita Cycowicz (95). Beiden emigreerden na de oorlog naar de VS en vervolgens naar Israël.

Op het programma stonden voor donderdag ontmoetingen met interim-premier Yair Lapid en ‘wisselpremier’ Naftali Bennett. Biden woont bovendien een virtuele vergadering bij van de I2U2, een samenwerkingsverband van Israël, India, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten. Het doel is bevordering van de economische samenwerking tussen het Midden-Oosten en het gebied rond de Indische Oceaan.

Daarnaast staan er ontmoetingen op het programma met president Isaac Herzog en oppositieleider en oud-premier Benjamin Netanyahu. Vrijdag staat er onder meer een bespreking met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Bethlehem op de agenda. Daarna vliegt Biden naar Saudi-Arabië.

Prioriteitenlijst

Israël wil met het bezoek de betrekkingen met de VS versterken. Op Israëls prioriteitenlijst staat de nucleaire en conventionele militaire capaciteit van Iran. Beide landen zijn het erover eens dat Iran geen atoommacht moet worden, maar ze zijn het oneens over de vraag hoe dat moet worden voorkomen. Biden gelooft dat vernieuwing van de Irandeal de beste methode is om de nucleaire ambities van Iran in te perken. De vorige Amerikaanse president, Donald Trump, trok zijn land in 2018 uit dit akkoord terug. Daarop voerde Iran de nucleaire activiteiten op.

Voor Israël is ook de Jeruzalemverklaring van groot belang. Met deze verklaring wil Israël de speciale relaties met de VS opnieuw benadrukken. De verklaring somt alle belangrijke afspraken tussen Washington en Jeruzalem op.

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

Voor Israël is de verdere integratie in het Midden-Oosten eveneens belangrijk. De verwachting is dat er op dit gebied geen belangrijke doorbraken gaan plaatsvinden. Anders gezegd: het is niet te verwachten dat Biden zal aankondigen dat landen als Saudi-Arabië en Qatar diplomatieke relaties met Israël zullen openen. Maar Saudi-Arabië zal mogelijk wel toestaan dat alle Israëlische passagiersvliegtuigen door het Saoedische luchtruim mogen vliegen. Ook komen er mogelijk directe vluchten tussen Tel Aviv en Jeddah voor islamitische pelgrims.

Israël gaat ermee akkoord dat Egypte twee eilanden in de Rode Zee, Tiran en Sanafir, overgeeft aan Saudi-Arabië. In het vredesakkoord van 1979 tussen Israël en Egypte staat dat Israël de overdracht goed moet vinden.

Een versie van dit artikel verscheen donderdag in het Reformatorisch Dagblad. 

Foto top: v.l.n.r. Israëls president Isaac Herzog, de Amerikaanse president Joe Biden en Israëls premier Yair Lapid.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close