Biden stelt Palestijnen teleur

Joe Biden kwam met dollars, maar de Palestijnen hadden op meer gehoopt. De ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de Israëliërs was warm en hartelijk, maar de Palestijnen hebben het gevoel dat ze in de kou blijven staan. Vrijdag rondde hij zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden af.

In Ramallah, Bethlehem, Gaza en andere steden gingen Palestijnse demonstranten de straat op om „recht voor Shireen” te eisen. Ze zijn er op grond van getuigenissen van omstanders van overtuigd dat een Israëlische soldaat op 11 mei een kogel door het hoofd schoot van de Palestijns-Amerikaanse journaliste.

Symptomatisch

Palestijnen overhandigden de kogel aan de Amerikanen en die concludeerden dat het niet zeker is wie de dader was. Palestijnen willen dat er een internationaal strafonderzoek komt naar haar dood. Dat haar geen recht wordt gedaan, is wat hun betreft symptomatisch voor iets groters. Dat is dat de Palestijnen geen recht wordt gedaan.

Ze hadden ook gehoopt dat Biden zou aankondigen dat hij het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem wil heropenen. Ook is er geen zicht op het opnieuw openen van de Palestijnse ambassade in Washington. Zijn voorganger, Donald Trump, had deze twee vertegenwoordigingen gesloten in het kader van de anti-Palestijnse maatregelen die hij nam. En een doorn in het oog van Trump was dat de Palestijnse Autoriteit Palestijnse terroristen beloont.

Ziekenhuizen

Biden richtte zich tijdens zijn bezoek op de Palestijnse economie en niet op de politiek. Het is dus niet zo dat Biden de Palestijnen met lege handen laat zitten. Tijdens zijn bezoek vrijdag aan het Augusta Victoria-ziekenhuis in Oost-Jeruzalem zei hij dat Washington 100 miljoen dollar beschikbaar stelt voor de Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem.

Ook benadrukte de Amerikaanse leider tijdens zijn bezoek dat hij voor de tweestatenoplossing is. In de Israëlisch-Amerikaanse Jeruzalem Verklaring van donderdag staat: „President Biden bevestigt opnieuw zijn langdurige en constante steun voor een tweestatenoplossing en voor de vooruitgang naar een realiteit waarin zowel Israëliërs als Palestijnen een gelijke mate van veiligheid, vrijheid en welvaart kunnen ervaren.”

Oorlog

Bij zijn aankomst in Israël woensdag zei Biden dat hij weet dat de tweestatenoplossing er niet een is van de „korte termijn.” Het is te begrijpen waarom hij dat zei. De oprichting van een Palestijnse staat op dit moment zou heel goed kunnen betekenen dat Hamas de macht overneemt op de Westelijke Jordaanoever om de permanente oorlog tegen Israël effectiever te kunnen voortzetten. Dat betekent dat zowel Israëliërs als Palestijnen van de regen in de drup zouden komen.

Palestijnen hebben zelf dus ook huiswerk. Het zou een grote stap vooruit zijn als Hamas het bestaansrecht van Israël onomwonden zou erkennen en de gewapende strijd tegen dat land zou staken. Ook Palestijnen kunnen een bijdrage leveren aan de herstart van het politieke proces. Dat moet leiden tot twee staten die in vrede naast elkaar leven.

Foto top pagina: De Amerikaanse President Joe Biden en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. President Joe Biden Facebook Page.

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

-> rd.nl/israelingezoomd


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close