Zomer in Jeruzalem

De zomervakantie bereikt deze dagen haar hoogtepunt. De meeste Jeruzalemmers hebben een leuke vakantie, maar niet iedereen.

In de winkelstraten is het uiterst druk. Daar treden clowns, dansers of straatmuzikanten op. De kledingwinkels doen zomerspullen weg tegen forse kortingen en hier en daar verschijnen al herfstjasjes. In de kantoorboekhandel zijn de rijen voor de kassa’s lang, want de boodschappenmandjes zitten vol etuis, schriften, potloden en schooltasjes.

Overal trekken gezinnen eropuit. Kinderwagens worden door de achterdeuren van de bussen gedouwd door de vaders en moeders en kinderen van allerlei afmetingen haasten zich er achteraan. Tijdens de rit kunnen de kleintjes een oorverdovend gekrijs veroorzaken.

Musea

Musea bieden kinderen speciale programma’s. Onder de bomen in de parken zitten vaders, moeders en kinderen pitabroodjes met hummus te eten. De Bijbelse dierentuin in het zuiden van de stad is een must. Bij de religieuzen is een uitstapje naar de Joodse wijk van de Oude Stad, met de Westelijke Muur en soms ook de Tempelberg, populair.

Niet alles loopt goed af. Verkeersongelukken vormen het grootste gevaar en als je ziet hoe sommigen rijden, vraag je je af waarom er niet meer vehikels uit de bocht vliegen.

In de wijk Romema kwam twee week geleden een bus tot stilstand tegen een winkel nadat de chauffeur de macht over het stuur verloor. Een oudere man kwam daarbij om het leven. Twee dagen later verloren een moeder en haar twee dochters het leven toen ze onder de bus kwamen. De chauffeur had de passagiers laten uitstappen en probeerde buiten een technisch mankement te verhelpen. Het gevaarte ging rijden omdat dit blijkbaar niet goed op de rem stond en leeg wegreed.

Terreuraanslag

Vorige week deed zich ook een terreuraanslag op een bus voor. Het was half twee zondagmorgen toen bij het Graf van David een terrorist een bus die van de Westelijke Muur was vertrokken, met kogels bewerkte en acht passagiers verwondde. De grenspolitie schoot een Palestijn door het hoofd in de wijk Kafr Aqab, die zou geprobeerd hebben een politieagent met een mes te steken toen zij op zoek was naar wapens. Zijn vader zei dat hij niemand aanviel.

Naast de ongelukken en het Israëlisch-Palestijnse geweld zijn er dan nog de opstootjes in de zwaar religieuze buurten. De meeste ultraorthodoxen doen er niet aan mee. Rellen kunnen bijvoorbeeld ontstaan tegen de militaire dienstplicht of tegen autopsie na een mogelijke moord.

Ook de aanleg van een nieuwe tramlijn maakt sommigen razend. Actievoerders brengen zware schade toe aan bouwmaterialen. De nieuwe lijn gaat de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem verbinden met het centraal station. De relschoppers zijn blijkbaar bang dat ze straks tegen schaars geklede studentes aan moeten kijken.

Ondanks de nare incidenten, geniet zo te zien het grootste deel van het publiek met volle teugen van de vrije zomerdagen. 

rd.nl/israelingezoomd


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close