Israël sluit Palestijnse kantoren

In de ochtend van 18 augustus viel het Israëlische leger kantoren binnen van niet-gouvernementele organisaties in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. De organisaties houden zich bezig met mensenrechten en humanitaire hulp. De soldaten verzegelden de deuren.

Een zegsvrouw van Defensieminister Benny Gantz stuurde een ongedetailleerd bericht rond waarin staat dat ze contact hebben met de PFLP (het volksfront voor de bevrijding van Palestina).

De invallen vonden plaats bij burgerorganisaties voor mensenrechten, steun aan gevangenen, bescherming van kinderen en bij een belangenbehartigingsorganisatie van vrouwen. Eerder beschuldigde Israël een Palestijnse gezondheidsorganisatie al van banden met de PFLP. Ook de VS en de EU beschouwen de PFLP als terreurorganisatie.

Convent

De militairen bestormden ook het convent van de Anglicaanse St. Andreas kerk in Ramallah. In een verklaring van de Episcopale Kerk in Jeruzalem en het Midden-Oosten is te lezen dat de bewoners binnen de omheining zich onveilig voelden door de geweerschoten, de schokgranaten en het kapot slaan van deuren. De troepen gaven later te kennen dat het ging om een overval op het kantoor van al-Haq, de belangrijkste mensenrechtengroep op de Westelijke Jordaanoever. Al-Haq huurt een kantoor met een eigen ingang, los van de ingang naar de kerk.

EU-buitenlandchef Josep Borrell verklaarde diep bezorgd te zijn over de aanval. Er is volgens hem sprake van „een zorgwekkende vermindering van de ruimte voor burgersamenleving in de bezette Palestijnse gebieden.” Hij zei ook dat de EU geen substantiële informatie uit Israël heeft ontvangen die de bestempeling van deze stichtingen tot „terroristische organisaties” rechtvaardigt. Mocht de EU alsnog overtuigend bewijs krijgen, dan zal ze daarnaar handelen.

Ook tientallen Israëlische- en internationale organisaties voor mensenrechten en vrede tekenden protest aan. „Documentatie, belangenbehartiging en rechtsbijstand vormen de kern van mensenrechtenwerk over de hele wereld. Het criminaliseren van dergelijke activiteiten is een betreurenswaardige daad die kenmerkend is voor repressieve regimes”, aldus een gezamenlijke verklaring.

Onbeantwoord

De gang van zaken roept allerlei vragen op. Waarom kan of wil Israël geen bewijs leveren? Waarom blijven vragen van de media aan het doorgaans bijzonder actieve ministerie van Defensie onbeantwoord? Heeft het leger vorige week bij het binnenvallen van de kantoren alsnog moeten zoeken naar bewijs?

NGO Monitor, een rechtse organisatie die mensenrechtenorganisaties kritisch volgt, zegt in een verklaring sinds 2007 tal van rapporten te hebben gepubliceerd waarin de nauwe banden tussen Palestijnse ngo’s en de PFLP zijn gedocumenteerd. Het is volgens de monitor waarschijnlijk dat de autoriteiten over meer materiaal beschikken en het is onbekend of zij dat openbaar zullen maken.

Het zou in elk geval verstandig zijn openheid te geven. Als de regering informatie heeft, moet ze deze openbaar maken om niet de indruk te wekken de druk op de Palestijnen slechts verder op te willen voeren.

Beeld: CC Alt-x, Ramallah, Palestine op Flickr.

Elke week over gebeurtenissen in Israël en omstreken vanuit Israël: rd.nl/israelingezoomd


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close