Israëlische ouders halen opgelucht adem

Israëlische ouders haalden woensdagmiddag opgelucht adem toen ze via de media hoorden dat de scholen de volgende dag weer open zouden gaan. De stakingsdreiging in het onderwijs was voorbij. „Dank aan God”, zei een buurvrouw. „Alles is voorbereid. De kinderen zijn er helemaal klaar voor. Ze zijn naar de kapper geweest en de schoolboeken zijn ingekocht.”

Op 1 september beginnen elk jaar de scholen weer na een vakantie van twee maanden. Het is voor ouders altijd de vraag hoe ze de kinderen in die periode bezig moeten houden. De eerste weken bieden zomerkampen of zomerscholen uitkomst en daarna gaat het gezin een week of twee weken met vakantie. Musea bieden speciale programma’s aan en grote bedrijven geven werkgevers soms de kans hun kroost mee te nemen. Voor de laatste weken wordt er een beroep op opa en oma gedaan.

Scholen voor speciaal onderwijs en ultraorthodoxe scholen hebben overigens vakanties die minder lang duren. Dit jaar was de start extra urgent, want tijdens de coronacrisis is een leerachterstand ontstaan.

Salaris

Tot op het laatste moment bleef het echter spannend of de kinderen weer naar school konden. De vakbonden van de leerkrachten en de minister van Financiën, Avigdor Lieberman, werden het uiteindelijk eens dat startende leerkrachten 9000 sjekels per maand gaan verdienen (dat is bij de huidige koers 2700 euro) en ervaren leerkrachten krijgen elke maand minstens 1100 sjekels (330 euro) extra.

Schooldirecteuren mogen goede leerkrachten extra belonen. Het gemiddelde salaris van de leerkrachten is hoger dan dat van andere Israëliërs, maar hun werk is ook zwaarder. De leerkrachten zullen tot 2027 geen nieuwe acties beginnen.

Het onderwijs is een zorgenkind. De Israëlische televisiezender Kanaal 12 meldde dat er een tekort bestaat van 3000 onderwijsassistenten en 1100 leerkrachten. De salarissen voor het onderwijspersoneel hebben ertoe geleid dat er een chronisch gebrek bestaat aan docenten. Verder spelen gedrags- en disciplineproblemen bij de leerlingen een rol.

Budgetten

De budgetten voor het onderwijs zijn even hoog als in rijke Westerse landen en zelfs hoger dan die voor Defensie. Het resultaat is er echter niet naar. Uit onderzoeken blijkt dat Israëlische kinderen op het gebied van wiskunde, natuurkunde en lezen lager scoren dan gemiddeld in andere landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). Meisjes presteren gemiddeld beter dan jongens.

De oorzaken zijn veelvoudig. Deskundigen hebben gewezen op de verschillende stromingen in het onderwijs voor de seculiere, religieuze en Arabische kinderen – met allemaal hun eigen leerplannen. Een deel van de leerkrachten is onvoldoende opgeleid en getraind.

Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen. Er zijn ook goede scholen waar een gezonde discipline heerst. Er zijn scholieren en studenten die boven gemiddeld presteren op het gebied van de exacte vakken en de geesteswetenschappen. Zij hebben de potentie een belangrijke rol te gaan spelen in het Israël van morgen.

-> rd.nl/israelingezoomd

Liever nieuws over Israël uit Israël zelf? Elke week #IsraelIngezoomd. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto. Elke zaterdag in het RD.nl de rubriek 

Beeld: een school in Jeruzalem wenst de kinderen een succesvol leerjaar.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

—-

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close