Archeologen vinden ivoren plaatjes uit tijd Eerste Tempel

Archeologen hebben in de Stad van David in Jeruzalem ivoren plaatjes met decoraties gevonden uit de Eerste Tempelperiode (1006 v.Chr.–586v.Chr).


Ivoren plaatje versierd met een lotusbloem. Foto Eliyahu Yanai, Stad van David

Een deel van de ivoren plaatjes die zijn ontdekt. Foto Eliyahu Yanai, Stad van David.

Toen wetenschappers de stukjes bij elkaar legden en restaureerden werd duidelijk dat Israëlieten deze gebruikten om versieringen aan te brengen op waarschijnlijk meubels of deuren.

De plaatjes zijn vermoedelijk afkomstig uit een huis van een rijk persoon, zoals een regeringsfunctionaris of iemand van de koninklijke familie.

Olifant

Het ivoor is afkomstig van een Afrikaanse olifant waarvan de slagtand naar het Assyrische rijk werd gebracht. Vanuit het Assyrische rijk werden de decoraties mogelijk als cadeau gegeven aan functionarissen in Jeruzalem. Het is de eerste keer dat er ivoor is gevonden bij een archeologische opgraving in Jeruzalem.

Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

De Bijbel brengt ivoor in verband met koningen of rijkdom. Koning Salomo maakte een ivoren troon die hij overtrok met zuiver goud (1 Koningen 10:18) en koning Achab bouwde een ivoren huis (1 Koningen 22:39). De profeet Amos noemt bedden van ivoor als hij de adel veroordeelt (Amos 6:4).

Een felle brand verwoestte het gebouw waarin archeologen de ivoren plaatjes vonden. Dat gebeurde waarschijnlijk tijdens de Babylonische verwoesting van Jeruzalem in 586 voor Christus.


Lijst ingesneden met rozetten met in het midden een gestileerde boom. Foto Gil Mezuman, Stad van David

Foto top pagina: Reli Avisar van de Universiteit van Tel Aviv met een ivoren plaatje versierd met een lotusbloem. Yaniv Berman, Israëlische Oudheidkundige Dienst.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close