Israëlische aanval op Iran niet realistisch

De onderhandelingen met Iran over de nucleaire deal gaan van de ene crisis naar de andere en officieel blijft het onduidelijk of de overeenkomst er komt. Maar de rode lijn is dat de Europese Unie en de Verenigde Staten het akkoord graag willen. Teheran ziet dat en maakt gebruik van de gelegenheid om zoveel mogelijk concessies uit zijn tegenspelers te persen.

De P5+1 (de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) sloten in 2015 het JCPOA (het gezamenlijk alomvattend actieplan) met Iran. Het doel was dat Iran de ontwikkeling van zijn nucleaire capaciteit zou beperken, in ruil voor opheffing van sancties. In 2018 stapten de VS uit het verdrag, omdat president Donald Trump het een slecht akkoord vond.

De grote Israëlische partijen zijn om twee redenen tegen de vernieuwing van het JCPOA. Het verdrag gaf Iran namelijk de mogelijkheid op termijn toch kernwapens te maken. Opheffing van de sancties betekent bovendien dat Iran meer geld heeft voor de sponsoring van terreurgroepen in Irak, Syrië, Libanon en Gaza. Het is niet zo dat Israël tegen élk akkoord is. Maar een deal moet volgens Jeruzalem uitsluiten dat Iran op termijn toch atoombommen kan maken en die mag Teheran ook geen mogelijkheid bieden de steun aan terreurgroepen verder op te voeren.

Daad bij woord

Washington begrijpt de zorg en zegt dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. De Amerikanen voegen de daad bij het woord en leveren (tegen betaling uiteraard) geavanceerd materieel aan Israël. Zo tekende Israël begin deze maand een contract met Boeing voor de levering van vier KC-46 tankvliegtuigen, waarmee de luchtmacht gevechtsvliegtuigen op grote afstand van hun basis kan bijtanken.

Maar hoe realistisch is een Israëlische aanval op de plaatsen in Iran waar de Iraniërs aan de ontwikkeling van hun nucleaire capaciteit werken? Israël heeft deze optie wel, maar de prijs is te hoog, zodat deze in feite niet realistisch is.

Daar zijn verschillende redenen voor. Het is namelijk niet zeker dat Israël alle plaatsen waar de Iraanse atoomfaciliteiten zich bevinden, heeft gelokaliseerd. Sommige zitten diep in de grond en het is niet zeker of de luchtmacht die kan uitschakelen. Verder zal een aanval het kernprogramma slechts tijdelijk vertragen. Iran zal na een offensief gesterkt worden in de overtuiging dat het een kernbom nodig heeft om andere landen af te schrikken.

Diplomatieke middelen

Ook zal een aanval waarschijnlijk de zwaarste oorlog uitlokken die Israël ooit gevoerd heeft. Daarbij zullen Iran, Hezbollah in Libanon en andere milities raketten op Israëlische steden afschieten, waarbij duizenden of zelfs tienduizenden Israëlische burgers het leven kunnen verliezen.

De beste optie die Israël heeft, is met diplomatieke middelen te zorgen dat het nieuwe JCPOA zo streng mogelijk wordt voor Iran. En hard te werken aan de verbetering van de luchtverdediging met antiraketraketten en laserwapens.

Beeld: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony J. Blinken, in gesprek met de algemeen directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) Rafael Mariano Grossi bij de VN in New York City. Iran weigert momenteel de IAEA inspecties te laten uitvoeren naar verdachte plaatsen in dat land. State Department / Ron Przysucha/ Public Domain.

rd.nl/israelingezoomd


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close