Kamp Zesde Legioen blootgelegd

De Israëlische Oudheidkundige Dienst heeft een militair kamp van het Zesde Romeinse Legioen blootgelegd bij Megiddo in Galilea. 

Een deel van het Romeinse legerkamp.

Romeinse soldaten waren in het kamp gelegerd van 117 tot 300 na Christus. De ontdekking kwam aan het licht bij de aanleg van een weg. 

De meer dan 5000 soldaten waren ondergebracht op een terrein van 550 bij 350 meter. De Romeinen gebruikten dit Galilese kamp om de afstanden naar de belangrijkste steden in het noorden van het land te meten. Ze markeerden deze met mijlpalen. 

Via Victoria

De archeologen vonden architecturale overblijfselen van de zogeheten Via Pretoria, de belangrijkste weg in de kazerne. Ook groeven de wetenschappers een half rond podium op en een met stenen geplaveid terrein dat behoorde tot een groot openbaar gebouw.

Een aantal dakpannen die gevonden zijn.

Het archeologisch team trof verder munten, stukken van wapens, potscherven en glasfragmenten aan. Dakpannen bleken overvloedig aanwezig, waarop het teken van het Zesde IJzersterke (Ferrata) Legioen was afgebeeld. De Romeinen gebruikten deze om op daken te plaatsen, de vloeren mee te plaveien en de muren mee te bedekken. De technieken en wapens namen de Romeinen mee uit hun eigen land. 

De meeste stenen van de gebouwen zijn verdwenen. In de  Byzantijnse periode (321 – 640) en de vroege islamitische perioden (640-1099) gebruikten bouwlieden deze namelijk voor hun eigen bouwsels elders.

Dr. Yotam Tepper en Barak Tzin leidden de opgravingen en het Nationale Infrastructuurbedrijf Netivei Israel financierde deze. De werkzaamheden maken deel uit van het grote infrastructuurproject om autoweg 66 uit te breiden en te verbeteren. 

Archeoloog dr. Yoram Tepper.

Tepper zegt dat de ontdekking van het legerkamp geen toeval was. De afgelopen tien jaar heeft hij samen met dr. Matthew Adams van het Albright Instituut voor Archeologie in Jeruzalem al archeologisch onderzoek verricht in dit gebied. Dat gebeurde in het kader van het Jizreëlvallei Onderzoek project. Dit is een langdurig, multidisciplinair onderzoeks- en opgravingsproject dat de geschiedenis van menselijke activiteit in de de Noord-Israëlische laagvlakte onderzoekt.

Tel Megiddo

De plek ligt aan de voet van Tel Megiddo. Deze archeologische heuvel van Megiddo is een van de belangrijkste attracties voor toeristen uit de hele wereld vanwege het historisch belang. In de buurt werden veldslagen uitgevochten en velen geloven dat hier in de toekomst een laatste, beslissende slag zal plaats vinden, in het nabijgelegen Dal van Armageddon.

De Romeinse legerplaats is de grootste die in Israël ooit is gevonden. Wel zijn er inmiddels kleine plekken bekend waar Romeinse strijders waren gelegerd, die dienden als belegeringskampen of die toebehoorden aan hulptroepen.

Historische bronnen wijzen ook op het bestaan van een permanente Romeinse basis van het Tiende Romeinse ‚Fretensis’ Legioen in Jeruzalem. Dit leger dat Titus aanvoerde veroverde Jeruzalem en verwoestte de Tempel in 70 na Christus. Het versloeg ook de Joodse opstandelingen op het bolwerk Masada bij de Dode Zee. 

Beeldmateriaal: Emil Aladjem, Israëlische Oudheidkundige Dienst

Een versie van dit artikel stond ook in het Reformatorisch Dagblad.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close