Tentoonstelling in Jeruzalem over Eichmann

In Jeruzalem is deze week een tentoonstelling geopend over het proces tegen de beruchte nazi-ideoloog Adolf Eichmann, dat vijftig jaar geleden plaatsvond. „Het gaat niet slechts om het herdenken van de overwinning op onze vijanden, maar ook om een poging nieuwe vervolgingen te voorkomen.”

Op de avond van 11 mei 1960 stapte de 54-jarige Riccardo Klement uit de bus. Lijn 203 had hem van de Mercedes-Benzfabriek gebracht naar de wijk in Buenos Aires waar hij woonde. Hij hoopte een rustige avond te hebben met vrouw en kinderen.

Maar achter hem klonken opeens de woorden: „Een ogenblikje alstublieft.” Voordat hij het wist werd hij overvallen door een groepje mannen en in een auto geduwd. Deze reed snel weg.

Negen dagen later bevond Klement zich in een El Altoestel op weg naar Israël. Het was niet de eerste keer dat hij daar een voet op de bodem zette. In 1937 had hij Palestina al bezocht. Hij concludeerde toen dat de oprichting van een Joodse staat niet in het belang van Duitsland zou zijn.

Achter de naam Riccardo Klement ging niemand minder schuil dan de uitvoerder van de Endlösung (vernietiging) van de Joden, Adolf Eichmann. Op 10 april 1961 stond hij voor een speciaal opgezette rechtbank in het Beit Ha’Amgebouw aan de Bezalelstraat in Jeruzalem.

Onder grote internationale belangstelling begon het proces tegen de vroegere Obersturmbannführer. Hij werd beschuldigd van misdaden tegen het Joodse volk en tegen de mensheid, oorlogsmisdaden en lidmaatschap van een vijandige organisaties. De verdediging voerde aan dat hij slechts deed wat hem werd opgedragen. De rechters concludeerden echter dat hij zijn ‘taak’ met grote inzet volvoerde. Op 15 december 1961 veroordeelden zij hem tot de doodstraf door ophanging.

Op 29 mei 1962 verwierp het hooggerechtshof het beroep en bevestigde de uitspraak van de lagere rechtbank. In de nacht van 31 mei op 1 juni hing hij aan de galg. Zijn lichaam werd verbrand en zijn as uitgestrooid over zee buiten Israëls territoriale wateren.

(Het vervolg van dit artikel en meer foto’s hier op de website van het RD. De website is op zondag gesloten.)


>> De banaliteit van het kwaad.

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close