Boerkini, boerka of froemka, het kan hier allemaal

Zaken waarover Europeanen zich enorm kunnen opwinden, laten de Israëliërs koud. Dat geldt bijvoorbeeld voor de boerkini. Waar maken de mensen zich toch zo druk over? Laat iedereen toch naar het strand gaan zoals hij of zij wil.

Zeker 15 Franse gemeentes hebben de moslima’s verboden in een boerkini op het strand te zitten. Premier Manual Valls zegt dat de boerkini “niet past bij de waarden van Frankrijk en de Republiek.”

Ik wil hier niet beweren dat Israëls behandeling van de moslims voorbeeldig is. Er moet veel gebeuren om de achterstelling van de Arabische minderheid weg te werken. Maar wat tolerantie van kleding betreft, doet Israël het niet slecht.

Ongeveer 17 procent van de Israëlische bevolking is moslim. Dat is relatief drie keer zoveel als in Europa. Maar van een fobie zoals die in Frankrijk om zich heen grijpt, is hier niets te zien. Elke moslim, Jood en christen mag zich kleden zoals hij of zij dat wenst. Moslims mogen moskeeën bouwen. Israël kent door de staat erkende shariarechtbanken voor familiezaken en door de staat gesubsidieerde islamitische scholen.

Vijanden islam

Israëlische commentatoren hebben geen goed woord over voor de Franse intolerantie. Allison Kaplan Sommer waarschuwde in Haaretz dat Frankrijk met zijn regels terreur aanmoedigt. Wat is voor extremisten een betere aanleiding om de boodschap te verkondigen dat Europese regeringen harteloze en genadeloze vijanden van de islam zijn? En dat elke oprechte moslim deze dient te bestrijden?

The Jerusalem Post wees erop dat Europese landen zich beter bezig kunnen houden met wezenlijke zaken, zoals het verbeteren van de opleidingen voor vrouwen en het beschermen van hun rechten.

Nu we het toch over kleding hebben, orthodoxe Joden zijn doorgaans keurig gekleed, al is hun kleding mijns inziens in de zomer nogal aan de warme kant. Dat geldt zeker voor de Joodse vrouwen in een froemka. Froemka is een samenstelling van vroom en boerka. Dit kledingstuk lijkt als een druppel water op de boerka en wordt gedragen door de superreligieuzen.

Westerse toeristen

Arabieren, zeker de moslims, kleden zich doorgaans netjes. Onder seculiere Israëliërs is dat anders, al weten ze zich aan te passen als ze zich onder andere bevolkingsgroepen begeven. De enigen die in Jeruzalem nogal uit de toon vallen zijn de westerse toeristen. Die ontdoen zich van zoveel mogelijk kleding boven de 25 graden.

Een politieagent vertelde me eens dat de meeste problemen met vrouwelijke toeristen ontstaan als zij in schaarse kledij de moslimwijken inwandelen. En hoeveel toeristen raken er niet teleurgesteld als zij een heilige plaats niet mogen bekijken omdat zij hun armen en benen onvoldoende bedekt hebben?

Een heilige plaats is geen strand. Daar gelden kledingregels die de beheerders van de plek mogen bepalen. En die zijn doorgaans heel redelijk.

Tekst en beeld © Alfred Muller

==> Mode ook onder haredim in trek

==> Natalie Tahhan

 

RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: Boerkini onthult de grenzen van de Europese tolerantie. #IsraelIngezoomd
Beeld: © Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close