Israël woedend om resolutie tegen nederzettingen

JERUZALEM – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dit weekend woedend gereageerd op een vorige week aangenomen resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen de Israëlische nederzettingen. De resolutie viel echter te verwachten.

Veel heeft Netanyahu de laatste tijd gesproken over de uitstekende relaties die Israël heeft met tal van landen. Israëls technologische verworvenheden en succes in de bestrijding van terreur zorgden voor veel internationale contacten.

Maar vrijdag bleek dat Israël geïsoleerd is. Tenminste, als het om de nederzettingen gaat. In de Veiligheidsraad stemden veertien van de vijftien leden voor een resolutie die Israël scherp veroordeelt vanwege zijn nederzettingenbeleid. De VS onthielden zich van stemming en weigerden gebruik te maken van het vetorecht.

Geen rechtsgeldigheid

Resolutie 2334 stelt dat de Israëlische nederzettingen „in Palestijns gebied, bezet sinds 1967, inclusief Oost-Jeruzalem” geen rechtsgeldigheid hebben en een grove schending van het internationaal recht vormen. De nederzettingen vormen volgens de Veiligheidsraad een ernstig obstakel voor de totstandkoming van een tweestatenoplossing en een rechtvaardige, duurzame en veelomvattende vrede.

De Veiligheidsraad roept Israël ertoe op alle activiteit in de nederzettingen te staken. De raad accepteert geen veranderingen in Israëls grenzen van voor 4 juni 1967. De enige uitzondering zijn de grensveranderingen waarover beide partijen het eens worden in onderhandelingen.

De resolutie heeft echter geen tanden. Ze noemt geen sancties. Maar ze biedt wel een basis voor andere resoluties, die praktische stappen tegen Israël kunnen betekenen. Ook moet de secretaris-generaal van de VN elke drie maanden verslag doen van de uitvoering van de bepalingen van de resolutie.

Zwak punt

Netanyahu viel de resolutie aan op een zwak punt. „De resolutie bepaalt dat de Joodse Wijk [in de Oude Stad van Jeruzalem] ‘bezet gebied’ is”, zei hij. “Dit is misleidend. Er niets absurder dan de Westelijke Muur en de Joodse wijk bezet gebied te noemen.”

De Westelijke Muur en de Joodse Wijk bevinden zich bij de Tempelberg, de heiligste plaats voor het Jodendom.

Volgens Netanyahu zat president Barack Obama achter de resolutie. Dat is volgens hem in strijd met de Amerikaanse politiek om de bepalingen voor een oplossing niet te noemen. Deze moeten Israël en de Palestijnen namelijk vaststellen bij rechtstreekse onderhandelingen.

Netanyahu riep de ambassadeurs van de landen die voor de resolutie stemden, op het matje. Dat deed hij op eerste kerstdag, iets wat in de diplomatie hoogst ongebruikelijk is. Ook de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Dan Shapiro, kreeg een reprimande te incasseren.

Senegal

Israël schort de hulp op die het aan Senegal geeft op. Dat geldt ook voor de financiële contributies van Israël aan de VN. Defensieminister Avigdor Lieberman sommeerde de contacten met de Palestijnen op een laag pitje te zetten. Netanyahu annuleerde een bezoek van de Oekraïense premier Volodymyr Groysman.

De maatregelen die Netanyahu nam zijn mede bedoeld voor binnenlandse consumptie. De premier voelt namelijk de hete adem van de rechtse partijgenoten in de Likud, defensieminister Avigdor Lieberman van Yisrael Beitenu en onderwijsminister Naftali Bennett van Habayit Hayehudi.

De resolutie kwam echter allesbehalve onverwachts. Begin deze maand waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dat Israël zich naar een gevarenzone begeeft. Het nederzettingenbeleid brengt namelijk de tweestatenoplossing in gevaar. Kerry liet ook de mogelijkheid open dat de VS geen gebruik zouden maken van het vetorecht.

Onteigening privéland

Daar kwam nog bij dat de Knesset eerder deze maand in een eerste lezing een wetsvoorstel goedkeurde dat de onteigening van Palestijns privéland mogelijk moet maken waarop Joden illegaal huizen hebben gebouwd.

Het was de eerste keer in acht jaar dat de VS geen veto uitsprak over een resolutie die Israël bekritiseerde. Ook vroegere Amerikaanse regeringen, zowel Democratisch als Republikeins, hebben niet altijd gebruik gemaakt van het vetorecht als het om het Israëlisch-Palestijns conflict ging. In 1980 nam de Veiligheidsraad resolutie 465 aan, waarin de nederzettingen ook worden veroordeeld.

Molad, het centrum voor de vernieuwing van Israëlische democratie, zei in een persverklaring dat Israël sterke banden heeft met veel landen, vooral in het Westen. Deze zijn gebaseerd op gemeenschappelijke belangen en waarden. Maar de onvermurwbare uitbreiding van de nederzettingen ondermijnt deze band. Ze laat de westerse landen geen andere keuze dan Israël te bekritiseren.

Dinsdag verscheen ook een artikel over dit onderwerp in het RD.
Beeld: de Veiligheidsraad accepteert resolutie 2334 (2016), waarin Israël wordt opgeroepen de nederzettingen activiteit te staken. Foto: United Nations, New York
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close