Onderhoudsbeurt voor Westelijke Muur

Restaurateurs hebben de afgelopen dagen de stenen van de Westelijke Muur in Jeruzalem geïnspecteerd en versterkt.

Het Westelijke Muur Fonds en de Israëlische Oudheidkundige Dienst voeren de inspectie elke zes maanden uit. Dat doen ze aan de vooravond van de grote Joodse feestdagen. Op deze dagen is het extra druk bij de 2000 jaar oude steunmuur van het complex rond de vroegere tweede Joodse tempel.

„Meer dan twaalf miljoen mensen bezoeken jaarlijks het plein voor de Westelijke Muur”, zegt Mordechai Eliav, de directeur van het Westelijke Muur Erfgoed Fonds. „Hoewel dit jaar de mensen in verband met Covid-19 in toenemende mate de muur virtueel bezoeken, bereiden we ons al voor op de terugkeer van bezoekers aan de muur zelf. Het Westelijke Muur Erfgoed Fonds doet er alles aan om de oude stenen van de muur te behouden en de stabiliteit te waarborgen voor de veiligheid van de gelovigen en bezoekers.”

Verwering

Yossi Vaknin, de hoofdconservator van de Oudheidkundige Dienst voor het gebied rond de Westelijke Muur, zegt dat de 2000 jaar oude stenen van de muur bloot staan aan natuurlijke verwering. „Dankzij onze routinematige halfjarige inspecties kunnen we de conditie van elke steen afzonderlijk volgen.”

Van elke van de honderden stenen heeft hij een soort identiteitskaart. Uit het laatste onderzoek bleek dat het nodig was om de buitenste laag van verschillende stenen te behandelen. „Ons werk aan de historische muur is niet-destructief. We boren niet in de steen. We injecteren voorzichtig in de spleten met mortel op kalksteenbasis. Als de vloeistof in de spleet opgedroogd is, is de scheur gerepareerd. Dit is de beste methode om de belangrijkste stenen van de wereld te herstellen en te beschermen tegen verwering. “

De Westelijke Muur kent een unieke ecologische omgeving met eigen levensvormen. Plantjes groeien in de muur. Elk jaar nestelen vogels tussen de stenen, waaronder de gierzwaluwen, raven en duiven. „Als onderdeel van ons conservatiewerk en uit respect voor de unieke flora en fauna van de plek, beschermen we dit ecosysteem. Ondertussen garanderen we de stabiliteit van de stenen. Daardoor zorgen we ervoor dat de Westelijke Muur nog minstens 2000 jaar sterk zal blijven.”

>> Opgravingen leggen leven rond tempel in de oudheid bloot

>> De Tweede Tempel

Beeld: Yaniv Berman, Israëlische Oudheidkundige Dienst 


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close